fbpx

Problemen met SEO plugins

Laatste update op 22 augustus 2020 door: Ricardo Verboom

Herken je dit? Je hebt een prachtige WordPress website, maar geen bezoekers? Of je had heel veel bezoekers, maar ineens zie je de aantallen drastisch afnemen?  Lees dan verder, ik deel zo dadelijk een groot SEO probleem waar ik laatst zelf tegenaan ben gelopen.

Goed, first things first. Er kwam laatst een bekende langs en die vroeg om even mee te kijken naar zijn website. Deze website deed het voorheen erg goed en had ook hoge rankings. Van de ene op de andere dag namen deze ENORM af, totdat de alarmbellen gingen rinkelen.

Hoe kan een website ineens niet meer ranken

Goed, het ging zo: “Ricardo, zou je even kunnen kijken? Er is iets met de bezoekersaantallen aan de hand en ik weet niet wat”. Natuurlijk is dit nogal breed, maar kom er dan maar eens achter wat er daadwerkelijk aan de hand is. Mijn eerste gedachte “Google Algoritme Update”. En dus kijken bij een paar andere websites, of die er ook last van hadden. Niet dus!

Volgende gedachte: “Google penalty”. Natuurlijk gelijk Google Search console geopend en bij handmatige acties gekeken. Weer niets te vinden! Na nog wat dingen te hebben geprobeerd, via analytics en search console uitgezocht op welke zoekwoorden voorheen goed gerankt werd en uiteindelijk gaan Googlen op deze zoekwoorden.

Vanaf hier ging het snel, ik zag dat er bijna niets meer geïndexeerd was en begon dus meteen te denken aan een indexeringsfout. En ja hoor! BINGO! Het ging dus fout bij het indexeren, maar hoe dan?!

Hoe 1 plugin je business onderuit kan halen

Oké, ik zal toegeven dat ik geen voorstander ben van plugins en wat ik hieronder ga schrijven zal ook bevestigen waarom! Het ging om een website met WordPress als CMS-systeem. Niks mis mee, maar voor bepaalde functionaliteit wordt gebruik gemaakt van plugins en ook SEO valt hieronder.

Ik wist al dat er een fout was met de indexering en dit werd ook bevestigd, toen ik via search console bij dekking keek en klikte op de status van geïndexeerde links. Google gaf aan, dat een groot aantal pagina’s/berichten niet waren geïndexeerd, vanwege een  “no-index tag”. Het woord zegt al genoeg.

Dit geintje zorgde er dus voor, dat verschillende pagina’s en blogberichten niet meer gevonden werden en met het volume dat deze website draait, zou je kunnen zeggen dat het best wel dramatisch was.

Instellingen van SEO plugin controleren

In eerste instantie leek het niet aan de plugin te liggen, totdat ik wat dieper ging spitten en dus inderdaad een no-index tag instelling vond. En wat denk je? Allemaal vinkjes bij onderdelen die nooit een no-index tag zouden moeten hebben! En het ging nog verder, wat de SEO linkstructuur was ook aangepast, waardoor alle URLS er als volgt uitzagen https://websitenaam.nl/2020-18-8/categorie/paginanaam. En dat terwijl deze er eerst zo waren: https://websitenaam.nl/paginanaam.

Dat is nogal een verschil toch? En natuurlijk killing voor SEO in combinatie met een no-index tag.

De oorzaak van dit SEO probleem

De oorzaak bleek een update te zijn geweest. Na het updaten zijn bovenstaande punten aangepast en niemand had dit opgemerkt, wat ik me goed kan voorstellen! Maar toch is het heel erg kwalijk en vooral wanneer je bedrijf voor 85% draait op basis van SEO.

seo wordpress plugin

De uiteindelijke oplossing

Ik moest iemand teleurstellen en heb zeer veel opties overwogen om de vervolgstappen te kunnen voorkomen, maar wanneer Google alles al heeft opgepikt, draai je dit niet snel terug. We moesten dan ook de permalinks aanpassen en natuurlijk de instellingen van de plugin aanpassen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om over te stappen naar een andere/minder complexe plugin die ik zelf ook gebruik. Vervolgens hebben we een nieuwe sitemap aangemaakt en de slechte links die nog wel geïndexeerd waren ge-redirect naar de nieuwe/goede links.

Het duurde even (ongeveer 3 weken) maar na deze weken, begon de website weer op zijn oude niveau terug te komen. Laat het trouwens wel duidelijk zijn, dat dit lang niet altijd zo snel gaat! We hebben het hier over een oudere website, die al jarenlang zeer hoog rankt op verschillende zoekwoorden. Gebeurt dit echter bij een nieuwe website, dan kan het veel slechter uitpakken.

WordPress plugins een vloek of een zege?

Om dit bericht mooi af te sluiten, zijn plugins nou een vloek of een zege? Laat ik er gewoon heel eerlijk in zijn, zelf heb ik het niet op plugins en de uitleg hierboven maakt natuurlijk wel duidelijk waarom. Maar aan de andere kant, wanneer je gebruik maakt van WordPress dan ontkom je eigenlijk niet aan het gebruik van plugins.

Op ricardoverboom.nl wordt er ook gebruik gemaakt van een aantal plugins, al is het alleen maar om tijd te winnen. Hoewel er natuurlijk plugins worden gebruikt, zijn dit over het algemeen wel simpele plugins met lichtgewicht code en vooral gericht op back-end in plaats van front-end.

Ik ben een groot fan van snelheid en dit is dan ook de reden dat ik zo min mogelijk gebruik maak van plugins, maar dit heeft nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan vulnerabilities, exploits en meer beveiligingsissues.

Ik ga dit bericht zo dadelijk beëindigen, maar niet zonder het geven van een paar tips, waarmee je dit soort problemen kan voorkomen:

  • Installeer niet voor alles een plugin, vaak zijn er namelijk maar kleine aanpassingen nodig die je zelf kunt doen of laten doen
  • Maak gebruik van lichtgewicht plugins. Sommige plugins hebben veel meer functies dan dat je eigenlijk nodig hebt, prima, maar dit zorgt ook voor meer code en de mogelijkheid op meer lekken. Niet alle developers gaan even secuur met beveiliging om.
  • Wil je een SEO plugin installeren? Controleer vooraf de instellingen en blijf scherp om bovenstaand scenario te voorkomen. Het beste is om gebruik te maken van een SEO plugin, die uitsluitend de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld SEO descriptions/titles toe te voegen.
  • Toch je SEO controleren? Maak gebruik van een externe tool, deze zijn er in gratis en bepaalde versies en bieden inzicht over on-page optimalisaties

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je er in de toekomst dit soort problemen mee voorkomen! Mocht je terechtgekomen zijn op deze website omdat je NU met dit probleem zit, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder en vragen er geen absurd hoge bedragen voor!

(Ik heb bewust geen naam genoemd van de plugin waarmee het is gebeurd, omdat ik dit niet erg passend vond richting de developers!)

Lees ook: WordPress langzaam? Versnel je WordPress website.

Lees ook: WordPress design – twee manieren.