fbpx

Een eigen domeinnaam registreren

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Heb je al een website of een webwinkel, dan is dit voor jou niets nieuws. Heb je echter nog geen website of webwinkel en overweeg je er wel aan te beginnen? Dan leg ik je alvast uit hoe je een eigen domeinnaam registreert in dit blogbericht!

Voor veel mensen zal dit vanzelfsprekend overkomen, maar je moest eens weten hoeveel mensen aan een website willen beginnen en nog totaal geen idee hebben hoe zij een eigen domeinnaam moeten registreren of uberhaupt al hebben nagedacht over een geschikte domeinnaam.

Een website of een webwinkel een naam geven

Je wilt een website of webwinkel maken en je hebt het hele idee al in je hoofd, maar nu moet je er nog een naam aan hangen. Je website of webwinkel een naam geven is het leukste of soms het vervelendste klusje van alles.

Maar goed heb je uiteindelijk na lang denken een mooie naam gevonden,  dan komt het moment waarop je deze moet gaan registreren. Hier beginnen dan ook vaak de problemen!

Om te beginnen, wat is een domeinnaam, hoe registreer je een naam en waar registreer je een naam en welke domeinnaamextensie gebruik je. Dat ga ik je in een paar stappen uitleggen. 

Wat is een domeinnaam

Een domeinnaam lijkt allemaal vrij logisch, maar er zit een stukje techniek achter. Wees gerust, ik zal niet al te technisch gaan doen maar het is makkelijk om te weten waar een domeinnaam op slaat. 

Je hebt vast weleens van een ip-adres gehoord? Wanneer je op het internet zit, dan maak je gebruik van een ip-adres. Dit ip-adres is eigenlijk jouw identiteit op het internet en is ook uniek. Zo geldt dit ook voor servers, elke server wordt voorzien van een eigen ip-adres. 

In theorie en tevens in de praktijk zou je een website kunnen bezoeken met behulp van het ip-adres. Wanneer je het ip-adres invoert, dan communiceert jouw browser met een server en er zal een website verschijnen. Maar omdat dit niet erg praktisch is zijn er uiteindelijk domeinnamen ontstaan, waardoor elke browser ook kan communiceren door het invullen van een naam. 

Laten we heel eerlijk zijn, wat ziet er beter uit? jouwbedrijf.nl of 195.168.0.0,1 en wat zouden mensen beter en makkelijker kunnen onthouden? Dit is dus wat een domeinnaam doet en waardoor deze mogelijkheid is ontstaan. 

Hoe registreer je een domeinnaam

Een domeinnaam registreren doe je bij een registrar. Dit is een bedrijf dat de bevoegdheid heeft om domeinnamen te kunnen registreren. Hiervoor moet je namelijk toestemming hebben en die krijg je niet zomaar! Wil je een .nl domeinnaam registreren, dan moet je bij een registrar zijn die is aangesloten bij de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland).

Wil je een .com of een .net of een andere extensie registreren? Dan moet je bij een registrar zijn die deze extensies aanbiedt. Maak je niet druk, bij de meeste registrars kun je namelijk de meestvoorkomende extensies registreren! 

Het registreren van een domeinnaam is heel eenvoudig, je gaat naar een registrar, vult de naam in die je wilt en vervolgens betaal je jaarlijks om jouw domeinnaam te behouden. Let er wel op dat er al heel veel domeinnamen bestaan, het is niet makkelijk om een domeinnaam te registreren wanneer de naam erg voor de hand liggend is. 

Heb je een unieke naam bedacht, dan is de kans groot dat je hem zonder problemen kan registreren! Lukt het registreren niet, dan kun je het beste een andere naam bedenken of creatief zijn en de naam een beetje aanpassen! Er bestaan al miljoenen domeinnamen wereldwijd, uniek zijn vergroot de kans dat je een naam kan registreren. 

Waar kun je een domeinnaam registreren

Er zijn heel veel registrars waar dit kan. Je kunt kiezen uit honderden registrars wereldwijd. Persoonlijk werk ik uitsluitend met Nederlandse registrars en dan met 1 in het bijzonder. Ik werk vooral met Nederlandse registrars omdat ik dit makkelijk vind en vaak ook goedkoper!

De registrar waar ik al mijn domeinnamen registreer is Vimexx. Vimexx is een Nederlands bedrijf dat goede prijzen hanteert en kwaliteit. Neem maar eens een kijkje op hun website en ontdek het zelf!

Op onderstaand plaatje zie je een tool van Vimexx waarmee je kan checken of een domeinaam nog beschikbaar is. Na het checken kun je direct een domeinnaam registreren en je vindt deze tool op de homepage!

 

domeinnaam registreren

 

Welke domeinnaamextensie gebruik je

Er zijn zeer veel verschillende domeinnaamextensies. In Nederland zijn wij vooral bekend met de .nl en .com varianten, maar er zijn er nog veel meer tegenwoordig. Welke domeinnaamextensie je het beste kunt gebruiken hangt een beetje af van wat je zelf wilt. 

Je hoeft niet per se .nl te pakken omdat je uit Nederland komt, want richt jouw bedrijf zich op de internationale markt dan kun je net zo goed .com pakken. Of bij een bedrijf dat zaken doet in heel Europa, kun je bijvoorbeeld ook .eu kiezen. Er zijn veel mogelijkheden, maar persoonlijk zou ik vooral naar het bedrijf kijken. 

Veel mensen zeggen ook dat je een extensie moet gebruiken die goed is voor SEO (Search Engine Optimization) (in het Nederlands zoekmachine optimalisatie). Persoonlijk ben ik het hier nooit helemaal mee eens, ik bekijk het liever vanuit een professioneel oogpunt, doe je zaken in Nederland – dan pak je .nl. Doe je internationaal zaken – dan pak je .com en ga zo maar door. 

De tijd dat een exact match domain voordelen gaf is wat mij betreft voorbij en zo geldt dit ook voor domeinnaamextensies waarbij je rekening houdt met SEO. Ik geloof meer in Branding, maar dit moet je natuurlijk helemaal zelf weten! 

Domeinnaam geregeld? Vergeet niet om webhosting te bestellen, zodat jouw website echt online kan!

Reacties zijn gesloten.