fbpx

Zelf webhosting voor je website regelen

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Een eigen website is gaaf, maar je eigen website in eigen beheer hebben is epic! Natuurlijk is het handig wanneer je iemand hebt die het allemaal voor je regelt, maar je kunt nog trotser op jezelf zijn wanneer je zelf alles hebt gedaan!

Vaak vinden mensen het allemaal maar een rompslomp en ingewikkeld en zijn ze er bang voor dat ze zelf iets moeten programmeren. Vroeger was het allemaal lastig, maar tegenwoordig kan het echt een piece of cake zijn, zolang je maar samenwerkt met de juiste partijen!

Webhosting, hoe werkt het

Krullen je tenen al bij het woord “webhosting”? Mooi zo! Nadat je deze blog hebt gelezen is de kans namelijk heel groot dat je jouw eigen webhosting wilt gaan regelen!

First things first, wat is nou eigenlijk webhosting? Webhosting is niets meer en niets minder dan een online computer en een hardeschijf waarop jouw website komt te staan. Simpel toch?!

Maar hoe wordt een website dan bereikbaar

Er zijn een aantal onderdelen die een website bereikbaar maken, je begint met een domeinnaam door jouw eigen domeinnaam te registreren. Vervolgens kun je jouw domeinnaam koppelen aan je webhosting pakket, dit kan automatisch of handmatig ingesteld worden met dns settings (dit leg ik uit in een nieuw blogbericht).

Alles goed ingesteld? Dan staat je website live en kun je hem bezoeken door via een browser naar http://jouwwebsite.nl te gaan.

Welke soorten webhosting zijn er

Er zijn verschillende websites, sommige website hebben dagelijks heel veel bezoekers en sommige heel weinig. Bij een nieuwe website zul je in het begin weinig bezoekers hebben, dus kun je met een goedkoop en klein hostingpakket al zeer goed vooruit.

Wordt je website groter en vaker bezocht? Dan kan het zijn dat je moet upgraden, om zo aan meer snelheid te komen of bijvoorbeeld een grotere hardeschijf omdat je website te groot wordt.

Ik maak zelf voornamelijk gebruik van webhosting van Vimexx, deze is goed, voordelig en vooral snel! Vimexx heeft een groot aanbod aan webhosting oplossingen en hierdoor is er voor vrijwel alle soorten websites een geschikt pakket te vinden.

Het aanbod van Vimexx in vogelvlucht:

Shared hosting: Bij shared hosting maken meerdere mensen gebruik van dezelfde server met hetzelfde ip-adres. Dit is de meest goedkope vorm van webhosting. Shared webhosting wordt vooral gebruikt voor normale websites, die niet overlopen van bezoekers.  Denk hierbij aan kleinere websites.

Shared hosting is bij Vimexx onderverdeeld in verschillende categorieën en verschillende pakketten. Dit is gedaan zodat je voor vrijwel alle soorten websites een juist hostingpakket kan vinden. Vimexx kijkt vooral naar de CMS-systemen (Content Management Systems) waar websites op draaien.

De meest voorkomende CMS-systemen zijn: WordPress, Joomla, Magento, Prestashop, Woocommerce. De pakketten zijn zo dusdanig geoptimaliseerd, dat je precies krijgt wat je nodig hebt om een website met het door jou gekozen CMS-systeem te draaien. Hier wordt voornamelijk gekeken naar snelheid en de grootte van de aanwezige schijfruimte.

Dedicated en VPS

Dedicated servers: Een dedicated server is er vooral voor grootverbruikers. Huur je een dedicated server, dan huur je een compleet eigen server en kun je kiezen uit verschillende specificaties. Voor een dedicated server wordt vaak gekozen bij websites die heel groot zijn, veel bezoekers hebben en waarbij veel snelheid nodig is.

VPS-hosting: VPS staat voor Virtual Private Server, je huurt hier dus een virtuele privé server. Een VPS is ideaal wanneer je voor snelheid gaat,  zelf meerdere websites wilt hosten of voor je klanten.

VPS is een virtuele server die op een gewone server wordt gezet. Een VPS biedt veel mogelijkheden, zo kun je bijvoorbeeld voor een bepaalde snelheid kiezen, een grotere of kleinere opslagcapaciteit en ga zo maar door.

VPS-servers hebben mijn voorkeur, hier zijn verschillende redenen voor. Ik wil bijvoorbeeld zelf alles kunnen beheren, maar ik wil ook dat mijn websites en die van mijn klanten snel zijn. Een VPS maakt dit allemaal mogelijk en the sky is the limit, je kunt altijd upgraden of downgraden en je betaalt aanzienlijk minder dan bij een dedicated server!

VPS hosting kun je tot op heden nog niet bestellen bij Vimexx, althans niet zo makkelijk als shared webhosting. Je kunt namelijk wel bij de klantenservice een offerte opvragen of direct bestellen. Zelf heb ik nog geen ervaring met VPS hosting van dit bedrijf, omdat ik het regelen via een goede vriend. Uiteraard kan ik jou hier ook bij helpen.

Webhosting voor jouw website bestellen

Ik ben een groot fan van Vimexx en dat is gewoon omdat ik hele goede ervaringen met dit bedrijf heb. Natuurlijk ben je helemaal vrij om zelf te kiezen waar jij je website gaat hosten. Alleen al in Nederland zijn er waarschijnlijk wel een paar honderd bedrijven waar dit kan en bij de meeste bedrijven kun je makkelijk en snel online een webhostingpakket samenstellen en bestellen.

Voor het gemak leg ik uit hoe dit werkt bij Vimexx, je gaat naar de website en je scrollt in de menubalk over hosting. Je ziet nu verschillende soorten hosting, voor verschillende CMS-systemen en je kunt het systeem dat jij gebruikt aanklikken.

Vervolgens zie je alle prijzen, kun je een pakket uitkiezen en direct bestellen! Nadat je een bestelling hebt geplaatst, zal jouw hostingpakket binnen een uur geactiveerd worden. Na dat uur kun je er direct gebruik van maken en eventueel direct aan de slag gaan met jouw website!

Direct aan de slag met jouw website

Je kunt na het bestellen van een hostingpakket aan de slag, al is het wel handig om natuurlijk alvast een domeinnaam te hebben en te koppelen aan jouw webhosting. Door dit te doen, kun je live werken aan je eigen website en direct aanpassingen maken. Dit werkt makkelijk en je website is meteen live! Wil je dit niet? Er zijn ook tools die het mogelijk maken om je website uit te zetten voor de buitenwereld.

Wil je de basis leren om een website met WordPress te maken? Direct aan de slag, maak je eigen website!

 

 

Reacties zijn gesloten.