fbpx

Gemiddelde inkomsten affiliate marketing

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Ik krijg geregeld de vraag, wat de gemiddelde inkomsten affiliate marketing zijn. En daar wil ik het in dit blogbericht dan ook graag even over hebben.

Het lijkt op het eerste gezicht een vraag die makkelijk te beantwoorden zou moeten zijn, maar in de praktijk is het ietwat ingewikkelder omdat de daadwerkelijke inkomsten van affiliate marketing nogal afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Gemiddelde inkomsten van affiliate marketing verschillen

De grap met affiliate marketing is dat de ene marketeer €10.000 per maand aan inkomsten genereert en de andere €2500 of soms zelfs minder! De reden waarom de inkomsten zo enorm kunnen verschillen is niet makkelijk te noemen, het hangt namelijk af van verschillende factoren.

Factoren die de gemiddelde inkomsten bij affiliate marketing bepalen

  1. Waar affiliate marketing wordt toegepast. Affiliate marketing kan namelijk in veel vormen worden gebruikt. Denk hierbij aan Vlogs, Blogs, Websites, Social media pagina’s/profielen.
  2. Het aantal bezoekers. Hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten. Mits natuurlijk de gebruikte strategie optimaal werkt! Maar natuurlijk wil je zoveel mogelijk bezoekers hebben en als je goed voor je bezoekers bent, dan zal dat meer inkomsten opleveren!
  3. De tijd die je erin stopt. Sommige marketeers werken twee uur per dag, terwijl andere marketeers gewoon acht uur per dag bezig zijn met affiliate marketing. Hoe meer tijd, hoe meer inkomsten normaal gesproken.
  4. De tijd dat een website/pagina bestaat. Wanneer je net begint zijn de inkomsten over het algemeen lager. Tenzij je al een website/pagina hebt die al de nodige bezoekers trekt. Bezoekers zijn natuurlijk nodig om inkomsten te genereren.

gemiddelde inkomsten affiliate marketing

Twee scenario’s van affiliate marketing inkomsten

Ik zal twee scenario’s schetsen om een duidelijker beeld te krijgen van mogelijke gemiddelde inkomsten bij affiliate marketing. We beginnen met een goedlopende website die zo’n 50.000 bezoekers per maand trekt. En nemen als voorbeeldproduct een verzekering die €200 per sale oplevert aan de affiliate die het promoot.

Een website met 50.000 bezoekers per maand. Even een snelle rekensom, ik ga nu uit van een goed geoptimaliseerde website met zo’n 50.000 bezoekers per maand. Deze website heeft een CTR (Click Through Rate) van 5%, waarbij 2% ook daadwerkelijk iets koopt.

Dit wordt dan het rekensommetje: 50.000 / 5% = 2500 / 2% = 50 sales per maand. Elke sale levert een commissie op van €200, je komt dan uit op €10.000.

Dit zijn inkomsten die voor veel marketeers gewoon de realiteit zijn. Meestal gaat het om marketeers die 8 uur of meer per dag werken en hiermee dit soort inkomsten genereren.

affiliate inkomsten berekenen

Een website met 5.000 bezoekers per maand. Om het makkelijk te maken, zal ik de berekening precies hetzelfde doen, maar dan met 5000 bezoekers per maand.

Het gaat hier weer om een website die goed geoptimaliseerd is, maar dan met 5.000 bezoekers per maand, een CTR van 5% die maandelijks goed is voor 5 sales.

Het zou dan gaan om 5 sales x €200 en deze website zou dan dus €1000 per maand opleveren, wat al zeker niet verkeerd is.

Het gemiddelde bij de meeste marketeers na een jaar

Na wat research gedaan te hebben en rond te hebben gevraagd in mijn netwerk (ik weet, het is een beetje asociaal om naar inkomsten te vragen). Ben ik erachter gekomen dat de meeste marketeers die net beginnen met affiliate marketing gemiddeld 8 maanden nodig hebben om de eerste inkomsten te genereren.

Het gaat dan zowel om marketeers met ervaring, als marketeers zonder ervaring in affiliate marketing. De eerste 8 maanden zijn vooral nodig als startup, vooral bij websites is dit het geval. Er moet namelijk content geschreven worden en die moet eerst nog gaan ranken in de zoekmachines, voordat je er überhaupt iets mee kunt verdienen.

affiliate marketing seo

Wat ik zelf merk, is dat ik ongeveer 3 maanden nodig heb om met behulp van SEO een pagina te laten ranken. Daarna beginnen er wat bezoekers te komen en wanneer de aantallen stijgen, dan is er het moment om tests uit te voeren. Je hebt nu ook de mogelijkheid om erachter te komen wat wel werkt en wat niet werkt.

Vasthouden aan een jaar opstarttijd

Begin je net met affiliate marketing, dan kun je het beste rekening houden met een jaar aan opstarttijd. Na dat jaar zul je zien dat de inkomsten gestaag zullen toenemen. Op een gegeven moment komen de inkomsten in een gemiddelde lijn terecht en die ligt (op basis van mijn eigen onderzoek) tussen de €1900 – €3500.

Opschalen

Heb je eenmaal wat inkomsten? Dan wordt het tijd om op te schalen. Dit wil zeggen, dat je ervoor gaat zorgen dat de inkomsten gaan stijgen. Dit doe je door te meten, hiermee kun je de CTR omhoog krijgen, het aantal bezoekers en vanzelfsprekend ook de inkomsten.

Hieronder ook nog een extra tip, om het proces mogelijk nog wat te versnellen.

opschalen affiliate marketing inkomsten

Hoe kun je sneller aan hogere inkomsten komen met affiliate marketing komen (TIP!)

Er zijn een aantal manieren om sneller aan hogere inkomsten te komen dan gemiddeld. Ik hoor de laatste tijd ook steeds meer positieve verhalen van marketeers die YouTube inzetten voor affiliate marketing.

Met behulp van YouTube kun je in een korte tijd veel mensen bereiken. Dit komt doordat er wereldwijd zo’n 1 miljard mensen gebruik maken van YouTube (Bron: Oberlo). Dit aantal is enorm en daarom wordt YouTube ook door veel marketeers ingezet.

Hoe kun je hier gebruik van maken

Er zijn verschillende manieren waarmee je YouTube kunt inzetten. Je hoeft hier echt geen vlogger voor te worden.

Er zijn veel video’s te vinden van mensen die reviews maken. Dit kun jij ook doen met affiliate producten. Veel mensen zoeken naar reviews voordat ze iets kopen en komen dan vaak bij YouTube uit, waar iemand een product laat zien in een filmpje.

Deze techniek wordt ingezet voor fysieke producten, maar ook voor digitale producten en is in beide gevallen zeer succesvol! Door het plaatsen van jouw affiliatelink onder zo’n video, komen bezoekers direct terecht op de website van de aanbieder. Wordt er dan iets gekocht? Dan heb jij je commissie binnen!

affiliate link voorbeeld

Heb je dus geen geduld? Dan is YouTube een goed kanaal om direct van start te gaan. En doordat er zoveel bezoekers zijn, is de kans ook erg groot dat jouw video wordt opgemerkt, waardoor je geld kunt verdienen!

YouTube combineren met een website

Als je het stukje hierboven leest, dan kun je natuurlijk al direct een inschatting maken hoe sterk YouTube kan werken in combinatie met een website. Het vergroot niet alleen de kans op meer inkomsten, maar daarnaast ook op meer bezoekers op je website!

Video’s zijn een krachtige marketingtool, waarvan de kracht vaak wordt onderschat of simpelweg genegeerd. Negeer jij de kracht niet? Dan kan dat het verschil maken!