fbpx

WordPress Website design – 2 manieren

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Met een WordPress website kun je razendsnel je design aanpassen. WordPress geeft je eigenlijk ook alle tools om zelf de look en feel te kiezen die jij wilt. Nu je een eigen domeinnaam en een webhosting pakket hebt, wil je natuurlijk ook een fancy website.

Nu heb je de keuze om er zelf aan te beginnen, óf om het over te laten aan een bedrijf. Maar goed, om je nou de tip te geven om een bedrijf te zoeken om het te laten doen, zou wel heel makkelijk zijn! Daarom ga ik je in dit blogbericht uitleggen op welke manieren je een WordPress website kunt voorzien van design. Ik ga er nog niet dieper op in, over hoe je dit moet doen. Hier zal ik binnenkort twee filmpjes over maken.

Zelf je site voorzien van professioneel design – Manier 1 (gratis manier)

Ik kan niet naar jouw budget kijken en toch wil ik dat iedereen op mijn blog geschikte informatie kan vinden. Daarom geef ik je twee manieren waarmee je jouw gloednieuwe website kunt voorzien van design, we trappen af met de gratis manier!

WordPress is een open-source CMS-systeem (Content Management System). Dit wil zeggen dat WordPress voor iedereen gratis te gebruiken is, dat is natuurlijk mooi! Het mooiste aan WordPress is dat er ook zeer veel gratis tools en design te vinden is, waardoor je jouw website beter kunt laten functioneren of mooier kan maken!

De tools die ik hierboven noem worden in WordPress zelf plugins genoemd en voor het design zijn er themes. Beide zijn gratis te vinden in grote aantallen en voldoen al om een goede en kwalitatieve website online te zetten zonder er een cent voor uit te geven!

Binnen 2 minuten kun je al een theme geïnstalleerd hebben en dan kan het designen beginnen! Het installeren is makkelijk en heeft maar een paar muisklikken nodig. In een mum van tijd verandert je website van design!

wordpress website

Waar vind je goede en gratis WordPress themes? –

Ga naar het administratiegedeelte van jouw WordPress website en zoek in het menu aan de linkerkant naar “weergave”. Ga hier met je muis overheen en klik vervolgens op Thema’s. Je ziet nu de themes die al geinstalleerd zijn, klik nu op de knop “Nieuwe Toevoegen”. Klik nu op “populair”, en je zult nu een overzicht te zien krijgen van de meest populaire themes.

Kies een theme uit die je mooi vindt en installeer hem! Je kunt nu aan de slag en jouw website mooi maken! Kom je er niet uit? Google op: “WordPress theme installeren”. Je zult ontzettend veel uitleg vinden

Tip:

Ik ben zelf bij gratis themes een groot voorstander van het theme Generatepress. Dit theme bevat alles om een mooie website te bouwen en het theme werkt met vrijwel alle grotere en populairste plugins. Ook qua code is dit theme zeer goed gemaakt, dit zorgt dus voor een betere beveiliging en maakt het moeilijker voor hackers om jouw website te hacken!

Manier 2 – Je website een mooi design geven (zowel gratis als betaald mogelijk)

Ik schrijf zojuist wel dat ik een gratis manier heb en een manier waarvoor je wel een klein beetje moet betalen, maar dit is niet helemaal waar. Met de tweede manier maak ik gebruik van een tool, waarvan zowel een gratis als een betaalde versie beschikbaar is! Met deze manier kun je dus ook gratis het design van jouw WordPress website doen, alleen is de gratis versie natuurlijk een stukje beperkter!

De tool waarover ik het heb heet Elementor / Elementor PRO! De normale versie van Elementor is gratis te downloaden en te installeren en voor de PRO versie moet je betalen.

Elementor is een plugin die je kan installeren op je WordPress website. Deze plugin is erg geavanceerd, maar wel zeer gebruiksvriendelijk! Wil je echt een dynamische website en vind je het ook leuk om zelf ALLES aan te kunnen passen en het design te maken? Dan zal deze plugin je beste hulpje worden!

Hoe installeer je Elementor –

Ga in het menu van jouw administratiepaneel naar “Plugins”. En klik op “nieuwe plugin”. Ga rechtsbovenin naar het zoekvenster en voer hier “elementor” in. Klik naast het eerste resultaat op “nu installeren”.

Je hebt zojuist de gratis versie van Elementor geïnstalleerd en kunt nu aan de slag. Zelfs zonder een speciaal geïnstalleerd theme kun je nu jouw pagina’s en berichten voorzien van mooi design! Wel moet je weten dat je met de PRO versie onder andere een eigen theme kunt maken en kunt kiezen uit kant en klare themes en nog veel meer functionaliteit!

elementor voor wordpress

Hoe werkt het – 

Standaard kun je bij WordPress alleen blokken maken met de Gutenberg editor en hiermee ook tekst en plaatjes toevoegen aan pagina’s of berichten. Met Elementor kan precies hetzelfde, maar wordt het op je website veel fraaier weergegeven en werkt het een stuk gebruiksvriendelijker.

Elementor is de #1 WYSIWYG  (What You See Is What You Get) websitebouwer die beschikbaar is op WordPress.

Je kunt onder andere blokken aan je pagina’s toevoegen en deze voorzien van filmpjes, plaatjes, tekst en meer! Jij bepaalt hoe de pagina eruit komt te zien en je hoeft er niet technisch voor te zijn! Dit werkt een stuk eenvoudiger dan met de standaard WordPress editors, die vooral voor nieuwere gebruikers ingewikkeld kunnen zijn.

Met de gratis versie kun je al een idee krijgen van de mogelijkheden, wil je echter meer functionaliteit, dan kun je voor de PRO versie gaan. Met de PRO versie heb je eigenlijk alles om een goede en mooie website te kunnen maken, met themes werken is veelal wel gratis, maar bepaald niet makkelijker!

Tip: Zoek je een voorbeeld van een website die gemaakt is met Elementor en WordPress? ricardoverboom.nl is ook op deze manier gemaakt!