fbpx

Wat is Affiliate Marketing en hoe werkt het?

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Sinds kort ben ik zelf weer bezig met Affiliate Marketing, daardoor leek het mij leuk om hier eens iets over te bloggen en er wat uitleg over te geven.

Online kom ik verschillende forums tegen, zowel nationaal als internationaal, waar mensen zich afvragen wat Affiliate Marketing is. En aangezien het een vorm van marketing is waarmee ik ooit mee ben begonnen, vind ik het altijd een leuk onderwerp!

Wat is Affiliate Marketing?

Ik zal direct ter zake komen, zodat je snel aan de slag kunt met deze vorm van marketing! Met Affiliate Marketing kun je producten van andere bedrijven promoten/verkopen. Het leukste van alles is, dat je zelf geen product hoeft te hebben en je dus producten kunt promoten van verschillende bedrijven en hier geld mee kan verdienen!

Hoe leuk is dat?! Het product van een ander bedrijf promoten en er nog voor betaald krijgen ook! Affiliate Marketing staat bekend als een heel populaire manier van online geld verdienen en is voor iedereen toegankelijk.

Affiliate marketing, hoe werkt het en wat is het (in vogelvlucht)

Hieronder even een opsomming van hoe je kunt starten met.

 • Inschrijven bij een Affiliate Netwerk
 • Zoek een product/dienst/service uit van een aanbieder
 • Promoot het product op je website/social media account/page
 • Koopt iemand het product? Dan ontvang jij commissie! Wil je weten wat de gemiddelde inkomsten affiliate marketing zijn?

Is dat alles?! Ja, dit is alles! Uiteraard is dit natuurlijk wel een uitleg in vogelvlucht, maar dit is Affiliate Marketing en hoe het simpelweg werkt.

geld verdienen met affiliate marketing

Een bredere uitleg over de werking van affiliate marketing

Hierboven gaf ik een kort en simpel voorbeeld en ik zal er nu wat inhoudelijker op ingaan. Stel je voor dat je een goedbezochte website hebt of een pagina op social media. En je vraagt je af hoe je hiermee wat geld kunt bijverdienen (monetizing).

Hieronder zie je de twee meest voorkomende verdienmodellen die vaak worden gebruikt door beginners.

 • Advertenties
 • Gesponsorde berichten

Advertenties

Voordelen: In een mum van tijd kun je een website voorzien van advertenties. Er zijn verschillende netwerken die dit aanbieden, waaronder Google Adsense.

Verdienmodel: Bij advertenties verdien je meestal per klik op een advertentie of per aantal weergaven.

Nadelen: Je hebt zelf weinig invloed en kunt dus niet echt kiezen welke advertenties er wel en niet op jouw website worden weergegeven. Ook heb je over het algemeen heel veel verkeer op een website nodig om het rendabel te maken en weet je nooit exact wat je per klik krijgt.

Gesponsorde berichten

Voordelen: Je kunt zelf bepalen wat er op je website of social media pagina weergegeven wordt. Ook kun je met de opdrachtgever concrete afspraken maken over de prijs en weet je dus precies wat je gaat verdienen!

Verdienmodel: Je krijgt betaald voor het plaatsen van een bericht (meestal op social media pagina’s toegepast).

Nadelen: Het kan lastig zijn om iemand te vinden die een gesponsord bericht wil plaatsen. Ook heb je een behoorlijk aantal volgers nodig om er serieus mee te kunnen verdienen.

De lange termijn

Advertenties en gesponsorde berichten zijn leuk in het begin, maar voor de langere termijn kan het handig zijn om een andere strategie te gaan toepassen. Hier komt dan ook bij veel online ondernemers affiliate marketing om de hoek kijken en daar zijn bepaalde redenen voor!

Zo kan Affiliate Marketing bijvoorbeeld je inkomsten vergroten en kun je zelf kiezen wat er op jouw website of pagina komt te staan! Jij hebt de controle!

Hoe groot is Affiliate Marketing in Nederland?

Voordat je met Affiliate Marketing begint is het natuurlijk handig om te weten hoe groot Affiliate Marketing is in Nederland of zelfs internationaal om erachter te komen of het interessant is om er iets mee te gaan doen.

Affiliate Marketing gaat al vele jaren terug en is wereldwijd erg populair voor zowel publishers als advertisers. Wil je weten of er kansen zijn op financieel gebied en of je er echt geld mee kan verdienen, dan kan ik daar volmondig JA! op zeggen. Met bedrijven als Coolblue en Bol.com die gebruikmaken van affiliate marketing, weet je gewoon dat er een grote markt is en dat er ook daadwerkelijk iets te verdienen valt.

Nou noem ik nog maar twee namen, maar er zijn nog veel meer bedrijven die Affiliate Marketing inzetten. Neem bijvoorbeeld energieleveranciers, pretparken, vakantieparken en ga zo maar door. Affiliate Marketing is groot en zal in de komende jaren een nog grotere rol gaan spelen!

Is Affiliate Marketing moeilijk?

Dat ligt eraan hoe je het wilt gaan inzetten, maar met alle informatie die je op deze website kunt vinden zou het niet moeilijk moeten zijn. Toch is het enigszins lastig om een antwoord op zo’n vraag te geven, het hangt namelijk af van verschillende factoren. Zo moet alles een beetje kloppen, van het product dat je gaat promoten, tot aan de commissie die je ervoor krijgt, de manier waarop je het gaat promoten en hoe een adverteerder met de bezoekers omgaat die jij doorstuurt.

Affiliate Marketing hoeft dus niet moeilijk te zijn, maar alles moet wel een beetje kloppen. Als jij met Affiliate Marketing omgaat alsof het je bedrijf is (want dat is het in feite) en je er 110% voor inzet, dan zal je uiteindelijk de eindstreep gaan halen en er geld mee gaan verdienen!

Waarom Affiliate Marketing?

Ik bekijk Affiliate Marketing vooral vanuit de Publisher kant. Als Publisher zijnde, begin je met affiliate marketing om geld te verdienen. Het kan zijn dat je al een website hebt en een manier zoekt om er geld mee te verdienen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je nog geen website hebt en toch een manier zoekt om geld bij te verdienen. Ook hier kan affiliate marketing het antwoord zijn.

Hoe zit het dan bij adverteerders? Voor een adverteerder is affiliate marketing interessant om meer omzet te kunnen genereren, maar er is meer! Adverteerders maken vaak gebruik van advertentienetwerken zoals Google en Facebook. Dit kost veel geld en hoeft niet altijd iets op te leveren. Een affiliate kost uiteindelijk ook geld, maar wanneer een adverteerder moet betalen, weet hij al dat het ook iets heeft opgeleverd. Daarom kan het voor een adverteerder interessant zijn om affiliates in te zetten!

Hoe begin je met Affiliate Marketing?

Elk begin is lastig en zo is dat ook met affiliate marketing. Er komt een flinke dosis doorzettingsvermogen bij kijken, maar uiteindelijk heb je er ook wel iets aan!

Voordat je überhaupt als affiliate begint is het goed om een strategie te hebben, Pak (heel ouderwets) een pen en papier en stel een plan op. Beschrijf wat je gaat doen, hoe je het gaat doen, waarom je het gaat doen en vooral welk probleem je oplost.

Een goed plan is een stevige fundering voor succes! Om te beginnen is het belangrijk om in je comfortzone te blijven. Gaat jouw website over het trainen van honden? Blijf dan in deze niche.

Affiliate Marketing beginnen als een baas!

Hieronder een aantal aanvullende tips, die met beginnen met affiliate marketing een stuk eenvoudiger kunnen maken en daarnaast ook succes kunnen opleveren wanneer je er rekening mee houdt.

Bekijk wat voor content je al hebt

Heb je veel content over bijvoorbeeld het uitlaten van een hond? Misschien heeft je bezoeker wel een “hondenriem” nodig.

Denk goed na over je content en wat voor producten daar het beste bij passen. Door dit goed af te stemmen, wordt de kans aanzienlijk groter dat een bezoeker iets met jouw affiliate producten gaat doen.

Je doel

Jouw doel is natuurlijk om geld te verdienen met je pagina of website, maar laat dit alsjeblieft niet te duidelijk zien aan je bezoekers en ga er zeker niet direct de focus op leggen. Blijf kwalitatieve content plaatsen en schrijf op een manier die interessant is voor de bezoeker. Leg altijd de focus op je bezoekers en maak je daarna pas druk om de verdiensten.

Zin in actie? Laten we dan snel ter zake komen, hieronder vind je de informatie voor een kickstart!

affiliate marketing tips

Inschrijven bij een Affiliate Netwerk

Allereerst moet je op zoek gaan naar een goed en betrouwbaar Affiliate Netwerk. Ik richt mijzelf voornamelijk op de Nederlandse markt en maak daarom dan ook gebruik van Nederlandse netwerken. Het netwerk dat persoonlijk mijn voorkeur heeft is Daisycon en hier zijn verschillende redenen voor.

Om te beginnen is het een Nederlands netwerk, maar daarnaast werkt dit netwerk veelal met grote partijen samen, denk aan energieleveranciers, verzekeringsmaatschappijen en ook grote online warenhuizen en nog veel meer! Ideaal dus voor affiliate marketing!

Ik promoot zelf graag producten van grotere en bekendere bedrijven, de reden is simpel, deze bedrijven komen vaak betrouwbaarder over en dit vergroot ook de kans dat er door jou iets verkocht wordt!

Het verschil tussen een publisher en een adverteerder

Even terug naar het netwerk, wanneer je jezelf inschrijft bij een Affiliate Netwerk dan kun je kiezen uit twee opties. Namelijk, inschrijven als Publisher of als Adverteerder. Adverteerders zijn de bedrijven die producten aanbieden en de Publishers zijn de mensen die deze producten promoten, jij en ik dus!

Wat is een adverteerder: Een adverteerder zoekt via een Affiliate Netwerk mensen die zijn/haar producten gaan promoten.

Wat is een publisher: Een publisher is iemand die producten/diensten op zijn of haar website plaatst en promoot. De publisher is dus de Affiliate.

Na het inschrijven begint het echte werk, je kunt nu op zoek gaan naar een campagne om te gaan promoten!

Mijn favoriete affiliate netwerk in Nederland

In Nederland hebben we genoeg keuze als het gaat om affiliate netwerken. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn of haar voorkeuren en voor mij is dat Daisycon.  Waarom nou precies dit affiliate netwerk? Daisycon bestaat al jaren en is het eerste netwerk waarbij ik ooit begonnen ben als affiliate, om precies te zijn was dit in 2010.

Bij Daisycon vind je voor vrijwel elk product een campagne, waarmee je aan de slag kan. De keuze is erg ruim en het is mij tot nu toe altijd gelukt om via dit netwerk een product te vinden, dat paste bij mijn content.

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, dit netwerk betaalt altijd keurig en op tijd!

Een lijstje met de grootste affiliate netwerken in Nederland

Nederland telt een behoorlijk aantal affiliate netwerken. Hieronder zal ik een lijstje maken met de grootste affiliate netwerken van Nederland waarop je jezelf kunt inschrijven en vrijwel direct van start kunt met jouw affiliate marketing avontuur.

Let er wel op, sommige affiliate netwerken zijn wel actief op de Nederlandse markt, maar zijn zelf gevestigd in een ander land. Hieronder mijn top 5 affiliate netwerken Nederland

 • Daisycon
 • Tradetracker
 • Bol.com partnerprogramma
 • Paypro: Nog steeds heel groot, alleen kun je jezelf er niet meer gratis inschrijven omdat Paypro met een appliance-fee werkt. Wil je niet betalen voor het inschrijven? Dan kun je ook een Amerikaans alternatief als Clickbank gebruiken. (Update: door de coronacrisis, is het inschrijven tijdelijk gratis)
 • Awin

affiliate netwerk daisycon

Een Affiliate Marketing Campagne kiezen

Het belangrijkste is dat een product/dienst/service overeenkomt met de content van jouw website/pagina. Dit vergroot de kans dat je iets zult verkopen en is voor je bezoekers ook nog eens interessanter en alles draait ten slotte om de bezoeker!

Naast het vinden van een goede campagne, is het natuurlijk ook handig als deze iets oplevert! Dit is dan ook het stukje wat ik zelf “the tricky part” noem. Waarom? Omdat Affiliate Marketing verschillende verdienmodellen kent.

Dit zijn de verdienmodellen en er komen er geregeld meer bij:

(PPC) Pay Per Click

Bij PPC krijg je betaald per klik. Dit wil dus zeggen dat je elke keer betaald krijgt, wanneer je op jouw website/pagina een link plaatst naar de adverteerder en een bezoeker op deze link klikt.

Een klik op een link gebeurt snel en daar zijn de verdiensten dan ook naar, over het algemeen krijg je een paar cent per klik.

(PPL) Pay Per Lead

Bij PPL krijg je betaald, wanneer je een lead aanlevert. Een lead, is een bezoeker die op jouw link klikt en vervolgens terechtkomt op de website van een adverteerder, waar hij/zij vaak een e-mailadres/telefoonnummer/naam, adres of een combinatie moet invullen. Dit is iets moeilijker om voor elkaar te krijgen en daardoor is de commissie die je ontvangt wat hoger dan bij PPC. Meestal ligt de commissie tussen de €0.50 en €10.00.

(PPS) Pay Per Sale

Bij PPS krijg je betaald, wanneer je een klant aanlevert. Een klant komt via jouw link bij een adverteerder en koopt een product of neemt een dienst of service af van de adverteerder. De commissie variëren eindeloos en kunnen soms behoorlijk oplopen!

(CPA) Cost Per Action

Bij Cost Per Action kun je geld verdienen, wanneer je een bezoeker een (vaak simpele) taak laat doen. Deze taken kunnen bestaan uit het invullen van een e-mailadres, het invullen van enquetes of zelfs het installeren van software! Voer jouw bezoeker een actie uit op de website van een adverteerder, dan krijg je betaald! De commissies variëren van €0.50 tot €25.00, afhankelijk van hoe moeilijk het is om je bezoeker een actie te laten uitvoeren.

Affiliate marketing tips

Het promoten van Affiliate producten

Het promoten van affiliate producten is een verhaal apart. Hier kan ik dan ook wel uren over schrijven, maar dat zal ik niet doen! Wel ga ik je een uitleg geven van de verschillende manieren om producten te promoten en het leukste van alles is dat je er niet eens een website voor nodig hebt!

De kunst is om iemand naar de website van een adverteerder te krijgen, dit is dan ook voornamelijk waar affiliate marketing om draait.. Om dit te doen heb je een affiliatelink nodig. een affiliatelink is een link waar een klein stukje code aan vastzit. Wanneer een bezoeker erop klikt, kunnen jij, de adverteerder en het affiliate netwerk zien  dat jouw bezoeker erop heeft geklikt.

Dit is nodig, om je bij een eventuele verkoop te kunnen uitbetalen.

Zo werkt het: Bij het affiliate netwerk kun je, wanneer je bent goedgekeurd om een product te promoten een affiliatelink vinden. Deze link kun je achter een banner plaatsen, of in een stukje tekst. Klikt iemand erop, dan weet iedereen dat jouw bezoeker naar een website van een adverteerder is gegaan. Een affiliatelink ziet eruit als op onderstaand plaatje.

voorbeeld van een affiliatelink

Onder het kopje HTML, zie je een link staan met https://, dit is mijn affiliatelink die verwijst naar Daisycon. In een tekst zou het er zo uit komen te zien: Daisycon Affiliatelink.

Een affiliatelink achter tekst of plaatjes

Je kunt deze link plaatsen waar je maar wilt. Zo kun je hem bijvoorbeeld plaatsen in een stuk tekst op je website, of rechtstreeks op een Facebook pagina en vind je een plaatje mooier? Dan kun je hem achter het plaatje plaatsen.

Je kunt zelfs een affiliatelink onder een Youtube-video plaatsen, vergeet dan alleen niet in je video te vermelden dat mensen op die link moeten klikken om naar een product te gaan!

Plaats een link op tactische plekken en overdrijf het niet! Het moet wel natuurlijk blijven!

Even terug naar het promoten van Affiliate producten

Hierboven heb ik ook gelijk verklapt waar en hoe je affiliate producten kunt promoten. Dit kan dus vrijwel overal en je kunt dus vrijwel alle content die je online zet voorzien van een affiliatelink.

Affiliates plaatsen op de meest uiteenlopende plaatsen dit soort links. Zo kom ik zelf regelmatig van dit soort links tegen op forums, blogs en zelfs bij websites van grote bedrijven. Met andere woorden, “the sky is the limit”. Alles is mogelijk, zolang je maar niet gaat spammen.

Weet trouwens ook, dat veel forums het niet erg waarderen wanneer je een affiliatelink plaatst. Deze worden dan ook vaak weggehaald door moderators.

Wat is Affiliate Marketing Revolutie?

Affiliate Marketing Revolutie is in het kort gezegd het antwoord op al jouw affiliate marketing vragen! Affiliate Marketing Revolutie is de meest populaire online affiliate marketing cursus van Nederland, die tot op heden nog steeds onverslaanbaar is! Deze cursus is opgezet door Jacko Meijaard en de bedoeling van deze cursus is om je in een aantal modules te leren hoe je snel aan de slag kunt gaan met affiliate marketing en er natuurlijk geld mee kunt verdienen!

Nou zal ik hier geen complete review gaan schrijven, maar ik heb eerder al een blogbericht geschreven over Nederlandse affiliate marketing cursussen. Dit bericht kan je helpen met het maken van een keuze. Ben je echt serieus van plan om aan de slag te gaan met affiliate marketing, dan kun je zelf het wiel opnieuw gaan uitvinden of een online een cursus volgen die ervoor zorgt dat je direct aan de slag kan!

Affiliate Marketing Revolutie

Nog even een paar Affiliate marketing tips

Ik heb je nu een uitleg gegeven over wat Affiliate Marketing is. Hier heb je nog wat tips, die van pas zullen komen in het begin!

Laat je niet van de wijs brengen!

Kijk niet alleen naar de commissie, maar plaats jezelf in jouw doelgroep. Wat vindt deze doelgroep interessant en wat niet? Past het bedrijf/product dat jij wil promoten bij deze doelgroep? Zijn er echt geen betere campagnes? Staar je nooit blind op de commissie, hier gaan veel affiliates de fout in! Het is niet altijd slecht om een product met een lagere commissie te promoten en vooral wanneer het door je doelgroep gewaardeerd wordt!

Controleer de voorwaarden van een adverteerder!

Adverteerders zullen over het algemeen netjes de door jou verdiende commissies betalen, echter zijn er vaak wel voorwaarden. Lees de voorwaarden altijd goed door, zo kun je voorkomen dat commissies worden afgekeurd!

Sta je niet achter het product?

Als je er zelf al niet achter staat, dan staat je doelgroep er ook niet achter! Twijfel je? Gewoon niet aan beginnen!

Zoek meerdere campagnes

Test wat werkt en wat niet. Met meerdere campagnes, kun je testen wat aanslaat en wat niet. Minder presterende campagnes kun je filteren en de betere campagnes extra promoten.

Word een ricardoverboom.nl affiliate!

Je kunt ook onze producten promoten en geld verdienen met ricardoverboom.nl. Klik op de link, om te ontdekken waarom dit interessant voor je kan zijn.