fbpx

Affiliate betekenis

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

In dit blogbericht ga ik het hebben over de affiliate betekenis. Het woord affiliate komt vaak voor in verschillende woordgroepen en kan dan ook gebruikt worden om verschillende betekenissen te beschrijven. Zo kun je het tegenkomen in een artikel over affiliates, of in een artikel over affiliate marketing.

Het woord kom je voornamelijk tegen in combinatie met het woord marketing. Natuurlijk hangen deze twee woorden zeer nauw samen, waardoor je ze ook vaak samen tegenkomt! Ik ga hieronder de affiliate betekenis beschrijven met verschillende termen die je kunt tegenkomen.

affiliate marketing betekenis

Affiliate betekenis – Publisher

Publisher is een ander woord voor affiliate. Een publisher promoot de producten van een ander bedrijf en dit wordt dan ook wel affiliate marketing genoemd. Het promoten van producten kan via een affiliate netwerk, of rechtstreeks via een bedrijf dat een affiliateprogramma draait!

Vrijwel elk denkbaar product kan door publisher gepromoot worden. Bedrijven beginnen hier dan ook de afgelopen jaren steeds meer de waarde van in te zien.

Affiliate betekenis – Adverteerder

Als bedrijf zijnde, kun je samenwerken met een affiliate of meerdere affiliates. Wanneer bedrijven affiliate marketing inzetten als promotiekanaal, wordt het bedrijf als de adverteerder gezien. Een affiliate kan zich aanmelden en de aangeboden producten gaan promoten!

Steeds meer bedrijven zetten affiliates in voor hun marketingmix. Het is dan ook een bewezen promotietool om te omzet te verhogen! Extra tip: Ook een affiliate kan een adverteerder zijn, wanneer deze bijvoorbeeld Facebook of Google advertenties inzet om producten van een ander bedrijf te promoten!

Affiliate betekenis – Affiliate netwerk

De betekenis achter een affiliate netwerk is dat er netwerken bestaan, zoals; Daisycon, Tradetracker en PayPro, die affiliates en bedrijven aan elkaar verbinden. Deze netwerken zijn de tussenpersoon, die ervoor zorgen dat affiliate inkomsten worden uitbetaald en regels worden nageleefd. Ook zijn er bedrijven die dit in eigen beheer doen, neem als voorbeeld het Bol.com partnerprogramma.

Affiliate netwerken zijn er in verschillende soorten en maten en zowel nationaal als internationaal. Internationale affiliate netwerken zijn bijvoorbeeld Clickbank, Amazon en Ebay.

affiliate netwerk daisycon

Affiliate betekenis – Beroep

Je kunt aan iemand vragen wat zijn of haar beroep is en het antwoord kan dan zijn: “Affiliate”. Hier is dan de betekenis met andere woorden dat iemand een publisher is. Eerder in dit artikel heb ik al een uitleg gegeven over wat een publisher precies is.

Affiliate word je trouwens meestal niet bij een bedrijf. Vaak gaat het hier om freelancers of personen die hobbymatig naast hun baan nog wat bijverdienen met affiliate marketing.

Affiliate betekenis – Affiliate website

Om iets met affiliate marketing te kunnen doen, wordt vaak een website gebruikt. Dit wordt een affiliate website genoemd. Vaak gaat het hier om websites/blogs die actief zijn in een bepaalde niche (markt) en daar een website over hebben gemaakt. Door affiliate producten te promoten, proberen zij iets te verdienen aan de (meestal) gratis beschikbare content. In dit geval spreken we over een affiliate website.

Extra uitleg over het woord Affiliate:

Affiliate is oorspronkelijk een Engels woord. Het wordt in de marketingwereld zeer vaak gebruikt. Het woord heeft eigenlijk zeer veel betekenissen. Een lijstje met vertalingen vanuit het Engels naar het Nederlands vind je hier.

Wil je een uitgebreide uitleg over affiliate marketing?

Lees dan het volgende blogbericht met een uitgebreide uitleg: Wat is affiliate marketing.