fbpx

Een affiliate marketing voorbeeld

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Ik vond het wel een keer leuk om eens een affiliate marketing voorbeeld te geven. Ik heb zelf natuurlijk ook wel een aantal websites die gericht zijn op affiliate marketing. Voor dit voorbeeld maak ik gebruik van een website die ik oorspronkelijk heb gemaakt voor het delen van interessante aanbiedingen, maar tijdens het bouwen vroeg een bekende die in de energiewereld zit, of ik er geen energievergelijkingssite van kon maken.

Nou moet ik zeggen, dat ik van dat wereldje niet echt veel af weet. Maar ik wist wel dat daisycon verschillende tools deelt om een vergelijkingssite op te zetten en dit niet alleen op het gebied van energie, maar ook bijvoorbeeld voor verzekeringen. Vervolgens ben ik gaan kijken hoe het zat met de commissies en VOORAL de concurrentie, die achteraf moordend bleek!

In de energiewereld heb je een aantal grote bedrijven die energievergelijkingen aanbieden en dan heb ik het nog niet eens over de energieleveranciers zelf. Hier had ik dan ook echt mijn twijfels over, maar volgens mijn contact waren er alsnog veel mogelijkheden en vooral hoge commissies! Oké, hoge commissies, als je een affiliate wil prikkelen, dan is dit hetgeen dat je moet zeggen. Met andere woorden, ik besloot om het maar op te pakken en gewoon in het diepe te springen. Uiteraard met wat hulp, eerlijk is eerlijk!

Een energievergelijker als affiliate marketing voorbeeld

Oké, de opbouw van deze website was zeer eenvoudig. Ik pakte er een simpel design voor, dat ik een beetje aanpaste. Ik huurde iemand in om wat teksten te schrijven en ik kreeg de tools van daisycon om de vergelijkers te installeren. Ik merkte dat er naast energievergelijkers ook nog tools waren voor bijvoorbeeld verzekeringen. Daarom besloot ik om zorgverzekeringen ook op de website mee te nemen, vooral omdat ik deze graag promoot tijdens het einde van het jaar, wanneer veel mensen willen overstappen.

affiliate marketing voorbeeld lieverkorting

Er waren verschillende voordelen aan het gebruikmaken van de vergelijkingstools. Zo is deze website bijvoorbeeld perfect om te promoten via Facebook en Adwords. Je mag namelijk normaal geen gebruik maken van merknamen en hebt dan bij betaalde promotie ook een bridgepage nodig. Lieverkorting.nl is eigenlijk direct een bridgepage, waar je bezoekers naartoe zou kunnen sturen en dit wordt dan ook uiteraard vaak gedaan, met mooie resultaten als gevolg!

Wat is een bridgepage

Wanneer je Facebook Ads inzet om affiliate producten te promoten, dan mag dit niet rechtstreeks. Advertenties met een affiliatelink worden over het algemeen niet goedgekeurd en hierdoor is er dan een tussenpagina nodig. Zo’n tussenpagina wordt een bridgepage genoemd en heeft als doel om bezoekers te ontvangen en deze vervolgens door te sturen naar de website van een adverteerder.

Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen en in het geval van bovengenoemde website, worden bezoekers niet doorgestuurd. Ze komen direct terecht op een pagina, waar ze energieprijzen kunnen vergelijken of een verzekering kunnen afsluiten.

De pagina waar ze uiteindelijk op terechtkomen, staat in directe verbinding met Daisycon en dus ook met de aanbieders van energie en verzekeringen. Ze kunnen dus direct iets afsluiten en wanneer dit gebeurt, is er een sale gegenereerd!

Een bridgepage krijgt ook vaak de naam “landingpage”, alleen is er bij een landingpage iets meer werk nodig om een bezoeker om te zetten in een prospect. In dit geval komt een bezoeker vaak uit op een pagina waar hij/zij een e-mailadres kan invullen. Vervolgens wordt de aanbieding waar het allemaal om draait verstuurd door middel van e-mail marketing.

De strategie waarmee we in dit voorbeeld traffic genereren

De concurrentie is slopend en ik zag het dan ook niet zitten om in deze niche SEO in te zetten. De screenshot die je eerder dus ziet is dus eigenlijk puur een landingpage, die is ingericht om conversie te genereren. Er staat vrij weinig tekst op, maar wat je op deze website kunt doen is vanaf het begin al vrij duidelijk. Meer valt er ook eigenlijk niet te beleven en dat was dan ook precies de bedoeling!

De strategie die werd gebruikt om traffic te genereren is simpel en zeer effectief! Maar voordat je deze strategie kopieert, wil ik er wel even aan toevoegen dat er een aantal belangrijke punten zijn waar je rekening mee moet houden om het te kunnen laten werken.

  • Je kunt dit alleen doen bij producten met een fatsoenlijke commissie
  • Je moet zorgen voor een zo’n laag mogelijke CPC (Facebook Ads / Google Ads worden gebruikt)
  • Je moet hier wel een budget voor hebben, de kliks kunnen namellijk vooral aan het einde van het jaar hard oplopen! Daarbij moet je bij Daisycon vaak even een tijdje wachten op de goedkeuring van commissies.

Zo werd het opgezet:

Zodra ik begonnen ben met deze website, heb ik direct een Facebook Pixel gekoppeld. Ik wilde namelijk de bezoekers kunnen retargetten via Facebook om zo het optimale uit mijn Google Ads campagne te kunnen halen. Vervolgens hebben we een Google ads campagne gelanceerd, die vooral gericht was op mensen die zochten op “Energie Vergelijken”. Maar dan meer de long-tail zoekwoorden, omdat het anders erg prijzig werd en doordat een aantal grote vergelijkingssites ook al op dit zoekwoord targetten.

Na een paar dagen begonnen de eerste bezoekers binnen te stromen. Deze leverden niet gelijk conversie op en werden vervolgens, wanneer ze bepaalde stappen op de website hadden doorlopen ge-retarget op Facebook. Ik was uiteindelijk rond de €100 kwijt om de eerste sale te genereren en dit was relatief hoog, gezien het feit dat de commissies gemiddeld rond de €40 lagen.

Dit moest dus beter en dit hebben we weten te bereiken door nog betere advertenties te lanceren en nog breder te gaan qua zoekwoorden. Het aantal clicks ging daardoor omhoog, evenals de CPC. Er kwam dus minder traffic, maar de traffic die kwam genereerde een stuk meer sales, waardoor we deze campagne uiteindelijk winstgevend kregen!

Een aantal commissies gegenereerd met dit affiliate marketing voorbeeld

Om een kleine indicatie te geven van de verdiensten heb ik een screenshotje gemaakt van de inkomsten die werden gegenereerd binnen een aantal dagen. Hiermee wil ik je een voorbeeld geven van wat er zo’n beetje mogelijk is. De inkomsten zijn niet zo heel erg hoog, maar zouden nog hoger kunnen worden. Doordat wij meer websites hebben draaien, zijn de gemiddelde inkomsten alsnog totaal niet verkeerd!

affiliate marketing voorbeeld inkomsten

Het is dan ook altijd verstandig om te werken met meerdere websites. Zeker wanneer je werkt met niches. Wanneer je bijvoorbeeld 10 websites hebt, die allemaal gemiddeld €400 per maand opleveren, dan genereer je maandelijks €4000 aan inkomsten. Dit is dan ook een techniek die veel affiliates toepassen.

De inkomsten op bovenstaande site waren redelijk eenvoudig te genereren. De komende maand zal deze website gaan pieken, doordat we dan gaan promoten op het vergelijken van zorgverzekeringen. Op deze manier kan deze website op verschillende momenten inkomsten genereren, gedurende de zomermaanden wordt er namelijk vaker overgestapt van energieleverancier!

Nog meer voorbeelden maar dan van affiliate programma’s (tip)

Recent heb ik een pagina gemaakt, waarop ik interessante affiliate programma’s deel! Een goed affiliate programma genereert voldoende inkomsten om bijvoorbeeld de kosten te drukken die je moet maken om bovenstaand voorbeeld te kunnen gebruiken. En natuurlijk om er ook nog wat aan over te houden!

Een mooie website is niet alles, het totaalplaatje moet kloppen en het programma dat je gaat promoten moet voldoende opleveren! Daarom is het van belang om onderzoek te doen naar wat je precies wilt gaan promoten, zo voorkom je uiteindelijk dat je geld verliest en tijd!

Een greep uit mijn favoriete niches:

  • Affiliate marketing
  • Online marketing
  • Marketing gerelateerde software
  • Webhosting
  • WordPress plugins en themes
  • Online geld verdienen
  • Gezondheid (afvallen etc.)

Bovenstaande niches staan al langere tijd bekend om de hogere commissies en hebben vaak een grote en toch specifieke doelgroep. Hierdoor zijn ze interessant om te promoten en de verdiensten liegen er meestal niet om!

Willen jullie meer voorbeelden van websites?

Dit is de eerste keer dat ik een voorbeeld geef van een website. Zouden jullie vaker van dit soort voorbeelden willen zien? En zo ja, in welke niches? Laat het mij even weten, dan zal ik overwegen om hier vaker een blogje over te schrijven! Je kunt me altijd een berichtje sturen en ik antwoord altijd!