fbpx

Affiliate marketing beginnen

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Aan affiliate marketing beginnen is voor veel (beginnende) online ondernemers een droom. Aan deze droom wordt vaak gedacht, maar de uitvoering ervan is stap 2 die vaak niet wordt gezet. Hoe komt dit? Vaak door de angst, dat het niet lukt of doordat er geen kennis voor is en dat veel ondernemers niet weten waar zij moeten beginnen.

Dit is allemaal heel logisch, MAAR totaal niet nodig en ik ga je in dit blogbericht uitleggen waarom dit is! Om te beginnen, is affiliate marketing helemaal niet zo spannend als dat er vaak over gedaan wordt.

Ik lees zelf regelmatig blogs om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en ik moet zeggen dat sommige blogs echt heel de-motiverend zijn! Een verklaring waarom dit is heb ik dit niet zo snel voor handen, maar wel heb ik er een aantal ideeën bij.

geld verdienen affiliate

Om maar te beginnen, is affiliate marketing geen business waarmee je even snel je baas kunt ontslaan zoals velen dit beweren. Wat het wel is? Een investering voor de lange termijn, waarmee je zeer veel kunt bereiken zolang je maar dedicated blijft. Sta daar altijd bij stil en het komt goed!

Affiliate marketing, waar begin je

Oké genoeg gezegd hierover, laten we meteen maar met de deur in huis vallen. Ga je een affiliate marketing business beginnen, dan ga je door verschillende fases. Deze zal ik hieronder opsommen, zodat je een beter beeld krijgt van het proces.

1.) Het begint allemaal bij een idee. Je wilt beginnen met affiliate marketing, je loopt hier al een tijdje mee en komt op een punt waarbij je het ook daadwerkelijk wilt gaan uitvoeren. Gefeliciteerd! Nu gaat het pas echt beginnen!

2.) Hier komt een stukje research. Je gaat op zoek naar een product dat je kunt promoten om er geld mee te verdienen. Misschien kun je ook een eigen product promoten. Dit is het punt waar meestal het twijfelen begint. En ook is dit het punt, waar je voor jezelf een plan moet gaan maken. Een gouden tip die ik je wil geven, kies een product waar je veel van weet of een product waar je erg van gecharmeerd bent. Dit vergroot de kans van slagen. Nederland kent een behoorlijk aantal affiliate netwerken en hier kun je prima mee beginnen.

affiliate netwerken nederland

3.) In stap drie gaan de meeste affiliate marketeers zich afvragen op welke manier zij het beste potentiële klanten kunnen bereiken. Is er een website voor nodig of kan het ook zonder. Om maar gelijk weer een tip te geven, vergeet even de leuke verhaaltjes “affiliate marketing zonder website, blahblahblah”. Een website is altijd een goed idee, al is het maar voor het maken van landingpages. Ik kom er straks op terug en bespreek ook de mogelijkheden van affiliate marketing beginnen zonder website.

4.) Hier ga je een plan maken om potentiële klanten te bereiken. Ik heb altijd voor mezelf een vuistregel en die luidt: bij een nieuwe website, beginnen met adverteren (als je het kunt bekostigen), SEO is voor later. Ik wil altijd SNEL resultaat en hoewel ik SEO leuk vind, besef ik ook dat dit vooral een benadering voor de langere termijn is!

5.) Als het goed is heb je nu een plan. Gooi het plan in een cocktailshake en begin het avontuur. Is dat alles Ricardo? Ja, dit is alles! Het wordt nu tijd om aan de slag te gaan, tijd is ten slotte geld!

inkomsten affiliate marketing

Affiliate marketing beginnen met een website

Oeh, nu wordt het eng of niet? Een website beginnen en hoe moet je dat nou doen? Nou, met tools zoals WordPress kun je binnen no-time en zonder coding skills een website in elkaar draaien. Een domeinnaam aanschaffen, webhosting aanschaffen, de boel installeren een theme kopen voor het design, of het design zelf doen met een tool als Elementor en there you go!

Vind je dit erg omslachtig? Gelukkig kun je op deze website alles vinden om de basis op te zetten. Eventueel kun je ook iemand inhuren om het voor je op te zetten. Dit is tegenwoordig goed betaalbaar! En ons team kan je er eventueel ook bij helpen. Neem contact op om meer te weten te komen.

Waarom geef ik de voorkeur aan een affiliate marketing website

Een eigen website heeft veel voordelen. De grootste reden waarom ik ALTIJD gebruik maak van een website is voor de langere termijn. In het begin maak je voornamelijk gebruik van advertenties op bijvoorbeeld Facebook of Google Ads om potentiële klanten te bereiken. Maar hier begint ook eigenlijk al de eerste reden waarom een eigen website belangrijk is.

Let op, de informatie die ik je nu ga geven kom je niet bij heel veel bloggers tegen.

Facebook en Google Ads werken niet graag met affiliates en sturen al helemaal niet graag mensen door via een affiliatelink. Het wordt zelfs gezien als spam en zo wil je toch niet aan je nieuwe business beginnen?!

Daarom is het belangrijk om een eigen website te hebben, die ingezet kan worden als “ Bridgepage “. Hiermee worden je advertenties sneller goedgekeurd en nog belangrijker, je bouwt gelijk aan de lange termijn! Voor SEO heb je namelijk wel een website nodig en wanneer je het punt bereikt dat je SEO wilt inzetten, dan heb je al een riante voorsprong!

Bouwen aan een maillijst

Nu we het over bridgepages hebben, heb je ooit van dit Engelstalige gezegde gehoord? Het luidt: “the money is in the list”. Neem van mij aan, elk woord is waar, de grootste marketeers wereldwijd maken namelijk gebruik van een maillijst. Deze biedt je namelijk de mogelijkheid om een relevante maillijst op te bouwen, die je vervolgens de mogelijkheid biedt om interessante mails te sturen met gerelateerde producten! Voordat je dus een bezoeker doorstuurt naar een website die je promoot, kun je dus nog proberen om een e-mailadres los te peuteren. Win/win dus!

Affiliate marketing beginnen zonder website

Begrijp me niet verkeerd, je kunt wel met affiliate marketing beginnen zonder website. Zelf pas ik deze mogelijkheid graag toe voor eenmalige aanbiedingen en campagnes waarbij snelle actie nodig is! Er bestaan sommige campagnes, die maar 1 of 2 dagen duren, maar wel interessant zijn om te promoten. Dan bouw je er geen hele website voor, maar wil je snel resultaat.

In dit geval maak ik alsnog gebruik van een landingpage en omdat er snelle actie nodig is heb je hier nog snellere tools voor nodig dan bijvoorbeeld WordPress. De tool die ik dan inzet heeft een gratis en betaalde versie en biedt de mogelijkheid om binnen een uurtje of twee een goede campagne op te zetten.

Ik heb het nu over Mailerlite. Met deze webbased tool kun je heel simpel een landingpage maken die voorzien is van alle elementen die je nodig hebt om een fatsoenlijke campagne te maken. Ik heb het dan over een landingpage, een subscription form (inschrijven maillijst) en een follow-up mail om een link te sturen naar het uiteindelijke product dat je aan het promoten bent!

Nog een manier om affiliate marketing te beginnen zonder website (social media)

Ik vergat het bijna, maar er is nog een manier die vaak wordt toegepast door marketeers. Zelf ben ik er eerlijk gezegd niet zo van, maar dit komt omdat het echt buiten mijn comfort-zone is. Voor bedrijven zet ik deze technieken wel regelmatig in, maar voor mijn eigen business gaat mijn voorkeur naar websites en betaald adverteren via verschillende platformen (Google Ads, Facebook etc.).

Misschien dat websites totaal niet jouw ding zijn, daarom neem ik nog een paar punten onder de loep. Affiliate campagnes kun je namelijk ook heel goed promoten via vlogs, overige video’s en natuurlijk Facebook groepen en pagina’s. Laten we ook andere social media platforms niet vergeten zoals, Instagram, Twitter, Tiktok, Youtube en zelfs Linkedin

Op deze platformen werk je natuurlijk wel met een wat andere benadering qua promoten, maar het principe blijft hetzelfde. Veel marketeers maken bijvoorbeeld video’s, waarin zij producten promoten/reviewen en wanneer je een grote Facebook pagina of groep hebt, kun je natuurlijk campagnes promoten die je goed kunt afstemmen op je doelgroep!

Vooral bij grotere Facebook groepen en pagina’s kunnen campagnes goed ingezet worden en wanneer dit goed wordt gedaan, kan dit in een zeer korte tijd grote en goede resultaten opleveren!

Affiliate marketing beginnen met de beste voorbereiding (Speciale Tip)

Ik heb in dit blogbericht een uitleg gegeven over het beginnen met affiliate marketing. Hoewel het principe achter affiliate marketing vrij simpel is kun je misschien toch nog wel wat tips gebruiken om direct goed aan de slag te gaan!

Daarom zou ik graag nog als tip willen meegeven om vooral eens een affiliate marketing cursus te volgen. Affiliate marketing kun je leren en een cursus geeft je een vliegende start! Ik ben zelf ook ooit eens begonnen met een cursus, die mij heeft geholpen aan mijn eerste sale en daarnaast dat ik nu ook werk als online marketeer!

Zelf ben ik namelijk op een andere manier begonnen met online marketing dan dat eigenlijk gebruikelijk is. Veel online marketeers van vandaag volgen eerst een opleiding en beginnen daarna in het veld. Ik begon zelf toen online marketing nog vrijwel in de kinderschoenen stond en toen was het vaak vallen en opstaan!

Nu zijn we al zo’n 12 jaar verder en is er veel meer informatie beschikbaar, die je kan helpen om een goede affiliate marketeer te worden!

Er zijn op dit moment twee goede Nederlandse online cursussen beschikbaar:

Affiliate Marketing Revolutie – Dit is wel zo’n beetje de bekendste affiliate marketing cursus die op dit moment verkrijgbaar is in Nederland. Deze cursus is gemaakt door Jacko Meijaard, die je op een praktijkgerichte manier kennis laat maken met het wereldje. Dat niet alleen, hij geeft waardevolle tips en tricks, waarmee je DIRECT aan de slag kan!

Affiliate Marketing in 10 dagen – Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, leer je in deze online cursus alles over affiliate marketing binnen 10 dagen! Ook deze cursus werd gemaakt door een Affiliate marketeer met veel ervaring, namelijk Paco Vermeulen. Hij neemt je dan ook met praktijkgerichte stappen mee naar een online marketing avontuur en helpt je op weg naar je eerste sale!

 

Lees ook: Wat is affiliate marketing

Lees ook: Gemiddelde inkomsten affiliate marketing