fbpx

SEO teksten laten schrijven

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Bij wie moet ik zijn om SEO teksten te laten schrijven? Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt door bekenden en oude klanten, vaak gevolgd met de vraag of ik het kan doen. Een advies geven over dit onderwerp blijft lastig. Jarenlang waren teksten die speciaal geschreven werden voor SEO een rankingfactor.

Eigenlijk werden zoekmachines gefopt met dit soort geoptimaliseerde teksten, maar om even met de deur in huis te vallen: dit werkt niet meer! Relevantie is een grotere rankingfactor geworden. Om dus voordelen uit het schrijven van content te halen, moet je weten hoe Google denkt en dat ga ik zo uitleggen!

Relevantie is belangrijker dan een ouderwetse SEO geoptimaliseerde tekst

Relevantie is alles! Om dus een goede tekst voor je website te laten schrijven, heb je iemand nodig die veel weet over de markt waarin jouw bedrijf zich bevindt. Hiervoor kun je dus niet even naar een SEO-bureau, tenzij deze daadwerkelijk research doet, voordat een tekst geschreven wordt.

Relevantie zorgt voor topposities! Maar hoe werkt het? Het is eigenlijk heel simpel, Google wil de koppositie die het heeft behouden. Om dit te bereiken, wil het bedrijf kwaliteit aanbieden aan mensen die zoeken. Vroeger vond je nog weleens irrelevante websites die verschenen na een zoekopdracht. Hier heeft Google nu letterlijk een stokje voor gestoken en er met behulp van artificial intelligence voor gezorgd, dat alleen websites met relevante content bovenaan komen.

Relevantie heeft het schrijven van SEO teksten veranderd

Vroeger kon je Google nog een beetje voor de gek houden, door een bepaald zoekwoord gewoon een behoorlijk aantal keren in een tekst te laten voorkomen. Dit is nu voorbij en daar hebben inmiddels al behoorlijk wat bedrijven een harde les uit geleerd!

Google past geregeld zijn algoritmes aan en toen relevantie een ding werd, zijn verschillende bedrijven na de update hun topposities verloren. Dit heeft gewoon letterlijk voor een groot aantal bedrijven een faillissement veroorzaakt of de omzet getackeld.

Wil je dus al bedrijf werken naar topposities op verschillende zoekwoorden? Dan bereik je dit door bezoekers relevante content aan te bieden en niet met content die puur geoptimaliseerd is voor zoekmachines!

relevante seo tekst

Wil je toch SEO teksten laten schrijven?

Natuurlijk wil je dat jouw bedrijf gevonden wordt. En wanneer je zelf geen tijd hebt om content te maken, dan is het logisch dat je dit wilt uitbesteden. Hier is niets mis mee, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden, voordat je met een schrijver in zee gaat.

Heeft de schrijver kennis van de markt en doelgroep? Bij het schrijven van content, moet je als bedrijf de taal van je doelgroep spreken. Doe je dit niet? Dan is het gewoon kansloos! Huur je dus een schrijver in, dan moet deze kennis van de markt en doelgroep hebben. Heb je een perfecte schrijver gevonden, maar zonder deze kennis? Zorg dan dat er research gedaan wordt. Dit kost misschien wel wat meer, maar zorgt er wel voor dat je kwaliteit krijgt!

Voorbeelden opvragen: Het is altijd verstandig om voorbeelden op te vragen. Vaak kunnen schrijvers wel een aantal websites laten zien, waarvoor zij geschreven hebben. Let vooral goed op de schrijfstijl, past deze bij jouw bedrijf en vooral bij de doelgroep?

Research is belangrijk: Heeft een bedrijf (nog) geen kennis van de markt? Dan kan deze kennis opgebouwd worden. Laat het bedrijf research doen en geef in het begin eenvoudigere opdrachten. Je zult dan merken, dat de schrijver steeds meer kennis van jouw markt gaat krijgen en dit zal zijn vruchten gaan afwerpen!

Waar vind je een schrijver: Schrijvers vind je overal, maar een goede schrijver vinden kan een uitdaging zijn. Op websites als Fiverr, zijn verschillende schrijvers actief. De prijzen zijn vaak laag, maar de kwaliteit laat vaak ook te wensen over. Dit hoeft niet altijd, maar ervaring leerde mij dat het erg lastig kan zijn. Zoek liever een tekstbureau in Nederland en maak goede afspraken.

Goedkoop is vaak duurkoop: Goedkoop is altijd leuk, maar wanneer het niet werkt en er alsnog behoorlijk wat geld tegenaan wordt gezet, kan het alsnog duur uitpakken. Geef een tekstbureau de tijd om research te doen en pluk daar later de vruchten van!

seo tekst schrijven

Waar moet kwalitatieve content aan voldoen

Ik kom weer terug op relevantie. En ik maak het woord dikgedrukt, om er zeker van te zijn dat de boodschap overkomt! Relevantie is alles en kan het verschil maken tussen positie #1 en #3 of positie #30 in de zoekresultaten!

Teksten kunnen verschillende doeleinden hebben, maak een tekstbureau daarom goed duidelijk wat je met een tekst wilt bereiken. Natuurlijk wil je beter gevonden worden, maar daarnaast moet een tekst ook iets opleveren! Vaak wil je als bedrijf zijnde gevonden worden op een bepaald zoekwoord, waarvan je denkt dat dit sales kan opleveren. Dan moet een tekst ook wel ingericht worden om dat doel ook daadwerkelijk te bereiken.

Betaal niet per woord: Bij het laten schrijven van teksten wordt vaak betaald per woord. En ondanks verschillende studies van SEO-gurus, haalt de lengte van een tekst meestal maar weinig uit. Relevantie is belangrijker dan lengte! Betaal dus per tekst en wees duidelijk, wat het doel is!

Hiermee voorkom je, dat je een tekst zult ontvangen van 800 woorden, met 400 woorden waardevolle en 400 woorden waardeloze content! Dit klinkt hard, maar het is echt zo! Ik heb zelf met veel tekstschrijvers gewerkt en dit erg vaak meegemaakt!

Nog even een opsomming:

  • Kwaliteit boven kwantiteit
  • Doelbewust (informatief/sales)
  • Geef een tekstbureau de kans om je markt te verkennen
  • Schrijf niet voor zoekmachines, maar voor echte mensen (je bezoekers)

waarom seo teksten

Een partner nodig voor het schrijven van teksten?

Dat ik zelf graag schrijf is geen geheim. Dit deed ik 10 jaar geleden al voor eigen websites en die van klanten. Samen met verschillende marketeers en schrijvers neem ik verschillende projecten aan. Ben je dus op zoek naar een partner om het schrijven van teksten uit te besteden? Dan staan ik en mijn team graag voor je klaar!

Naast het schrijven kunnen wij ook helpen met het inrichten van pagina’s die een doel moeten bereiken. Denk hierbij aan het verzamelen van leads, of het genereren van keiharde sales met onze landingpages!