fbpx

Geld verdienen met bloggen

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Tijd om eens een stukje te schrijven over mijn favoriete bezigheid, bloggen! Ik kom online vaak de vraag tegen, of je geld kunt verdienen met bloggen. Hier ga ik dus niet te lang over zeuren en direct straight to the point. JA, je kunt geld verdienen met bloggen. Zo, dat is eruit! Maar hier heb ik waarschijnlijk nog niet de hele vraag mee kunnen beantwoorden. Anders zou het maar een kort blogbericht worden!

Daarom zal ik in dit blogbericht een duidelijke uitleg te geven over bloggen en de verschillende verdienmodellen. Voordat ik begin, wil ik je wel direct zeggen dat Affiliate marketing volledig mijn ding is! Daarom zal dit verdienmodel dan ook extra uitgelicht. Niet dat ik niet achter andere verdienmodellen sta, maar mijn blog is vooral gericht op geld verdienen door middel van affiliate marketing en hier ben ik dan ook vooral in thuis!

Oke, je weet nu dus dat je er geld mee kunt verdienen maar nu nog starten! Heb je al een blog of weet je al hoe je een blog kunt maken? Dan kun je het volgende gedeelte overslaan en inspringen bij: “Content is de sleutel tot geld verdienen met een blog“.

Een blog maken

Ik ga hier niet te ver op in, hier heb ik namelijk een aantal andere blogs over waarin ik exact uitleg hoe je een website/blog kunt maken. Wel zal ik je een aantal tips geven over software en diensten die je nodig hebt om een blog te kunnen maken.

Er zijn websites online, zoals Wix, waar je gratis een blog kunt maken en hoewel het gratis is, raad ik dit niet aan! Wanneer je begint met bloggen, kun je dit beter zien als een investering voor de lange termijn! Dit kost je maximaal een paar tientjes per jaar, maar is wel JOUW eigendom en je kunt er alles mee doen wat jij wilt!

Een uitleg in vogelvlucht over het maken van een eigen blog

Domeinnaam en webhosting

Met een domeinnaam krijgt jouw website/blog een eigen naam bijvoorbeeld: “mijnmooieblog.nl”. En met webhosting komt je website/blog tot leven. Deze twee zijn cruciaal wanneer je een blog begint. Nu kun je een domeinnaam overal wel registreren, zonder je echt zorgen te hoeven maken om de kwaliteit, maar bij webhosting is dit anders.

Hostingpakketten zijn er al voor €0,50 per maand. Dit lijkt natuurlijk erg aanlokkelijk, maar dit soort hostingpakketten zijn vaak zo goedkoop omdat bijvoorbeeld de snelheid erg laag is of de opslag erg klein. Als we dan even vooruit gaan kijken, dan kijken we naar SEO (zoekmachine optimalisatie) deze is erg belangrijk omdat die voor bezoekers gaat zorgen!

Nu is het zo, dat zoekmachines van snelle websites houden en de kans dat je in de top 3 verschijnt met een trage website is daarom ook nihil! Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, maar met een klein en goedkoop hostingpakket ga je gewoon niet ver komen.

geld verdienen blog

Waarmee dan wel? Met bijvoorbeeld webhosting van Neostrada. Deze is snel (ook de goedkopere pakketten) en eenvoudig te upgraden, wanneer je uiteindelijk een groter pakket nodig hebt. Tevens kun je ook bij Neostrada een domeinnaam registreren, wat het allemaal nog makkelijker maakt.

Wat kost het – (hosting) – Het light pakket heb je al voor €4,99 per maand, maar vanwege de kleine opslag (5GB) zou ik persoonlijk kiezen voor het Standard pakket (25GB) en deze kost €6,99 per maand. Dit pakket is tevens een stuk sneller!

Wat kost het – (domeinnaam) – Wanneer je de hosting ook afneemt bij Neostrada, kost een domeinnaam het eerste jaar helemaal niets! Na het eerste jaar (de prijzen verschillen jaarlijks) kost het rond de €10 per jaar.

WordPress installeren

Met WordPress kun je binnen een handomdraai een blog beginnen. Bij Neostrada is het heel makkelijk om WordPress te installeren. Er wordt gebruik gemaakt van een een-klik-tool, waarmee je dus binnen no-time WordPress kunt installeren. Vroeger was dit erg lastig, maar tegenwoordig kun je dus binnen een halfuur een blog online hebben en beginnen met bloggen!

Theme installeren

Geen enkele website is klaar zonder design. Gelukkig hoeft het design voor een blog niet helemaal perfect te zijn, maar vooral praktisch. Voor het design maak ik zelf gebruik van Generatepress. Dit doe ik omdat het een lichtgewicht theme is, wat zorgt voor snelle websites. Het nadeel van Generatepress is dat het best wel wat tijd kost om er een website mee op te bouwen, wil je dit echter sneller voor elkaar krijgen dan kan Elementor (de gratis versie) uitkomst bieden. Deze werkt trouwens naadloos samen met Generatepress.

Generatepress kost $59 per jaar of kan tegen een eenmalige betaling gekocht worden. Eenmaal gekocht, kan dit theme gebruikt worden op een onbeperkt aantal websites!

Meer informatie over het bouwen van een WordPress website?

Lees ook: WordPress installeren

Lees ook: WordPress website design

Content is de sleutel tot geld verdienen met een blog!

Het maken van een blog is leuk en leerzaam, maar eenmaal klaar moet er nog content aan je blog worden toegevoegd. Zonder content is het namelijk onmogelijk om er geld mee te verdienen! Daarom is het belangrijk om met content te beginnen.

Maar goed, waar begin je? Ik raad aan om met een onderwerp te beginnen dat jou het meeste aanspreekt. Dit kan een hobby zijn of iets dat met je werk te maken heeft of andere interesses. Dit zorgt er namelijk voor dat je op een boeiende manier iets kunt vertellen aan je bezoekers.

Voordat je begint met bloggen is het verstandig om research te doen. Om er geld mee te kunnen verdienen, moet het onderwerp waarover je schrijft wel populair genoeg zijn, zodat er ook producten voor te vinden zijn of adverteerders.

Manieren om dit uit te zoeken:

Bol.com – Doe een zoekopdracht bij Bol.com en kijk of er producten te vinden zijn over hetgeen waarover je wilt gaan bloggen. Bijvoorbeeld, wanneer je wilt gaan schrijven over; “bloggen”. Type dan “bloggen” in de zoekbalk, verschijnen er producten? Dan is het kansrijk!

producten over bloggen

Google – Doe hetzelfde bij Google, gebruik je een adblocker? Schakel deze dan uit! Zie je advertenties? Dat wil dus zeggen dat er bedrijven bij Google adverteren voor dit onderwerp! Dan is er dus markt voor en kun je geld verdienen aan dit onderwerp!

google advertenties bloggen

Hoe beter de content hoe meer je gaat verdienen met een blog!

Content is alles! Hoe beter je het voor elkaar krijgt op het gebied van content, hoe meer je zult gaan verdienen. Zo simpel is het in de praktijk, maar wat is nou goede content? Zoekmachines houden van content die de vraag van een bezoeker beantwoordt. Ook kijken zoekmachines naar wat voor probleem een bezoeker heeft en welke website een passende oplossing heeft voor dat probleem.

Beantwoordt jouw website dus een vraag? Of lost jouw blog een probleem op? Dan is de kans groot, dat je op een zoekopdracht in de top 3 verschijnt. Verschijnt jouw website in de top 3? Dan verschijnt deze letterlijk in “the money spot” dit is mijn bijnaam voor de top 3.

Waar moet content aan voldoen?

Kort en krachtig, het moet geen onzin zijn! Daar komt het op neer! Met andere woorden, je moet schrijven voor de bezoeker en waardevolle informatie delen! Natuurlijk wil je uiteindelijk geld verdienen met bloggen, maar daar geven zoekmachines niets om! Die willen namelijk dat jij waardevolle informatie deelt en om je daarvoor te belonen, krijg je een plaatsje in the money spot!

Maar goed, er zijn natuurlijk wel manieren die ervoor zorgen dat je content sneller wordt opgepakt door zoekmachines. Daar maak ik een opsomming over en als je er meer over wilt weten dan kun je jezelf gaan verdiepen in SEO (hier is online veel over te vinden).

  • Maak gebruik van titels en subtitels H1, H2, H3
  • Schrijf waardevolle content
  • Maak gebruik van zoekwoorden en plaats deze op tactische plekken in je content. Het liefst met synoniemen.
  • Plaats afbeeldingen die bij het onderwerp passen en geef deze een ALT-text
  • Plaats links naar waardevolle content op andere websites
  • Plaats links naar gerelateerde content op jouw blog
  • Schrijf een pakkende meta title en meta description. Elke SEO plugin voegt deze functie toe aan WordPress.

En ik blijf hier echt op hameren, schrijf waardevolle content! Dit is belangrijker dan een mooi design en zal je uiteindelijk meer geld gaan opleveren!

Geld verdienen met bloggen – verdienmodellen

Ik neem 3 ijzersterke verdienmodellen met je door, op deze manier kun je zelf bepalen wat het beste bij jou past. Natuurlijk ben ik zelf vooral gericht op Affiliate marketing, maar het kan zo zijn dat dit niet bij jou past. Gelukkig zijn er meer verdienmodellen waar je mee aan de slag kunt en je kunt dit natuurlijk ook testen. Hoeveel je uiteindelijk kunt verdienen verschilt wel per verdienmodel.

Adsense aan je blog toevoegen

Adsense is een heel bekend verdienmodel dat op veel blogs wordt gebruikt. Je voegt een stukje code toe aan je blog en maakt vervolgens advertentieblokken op strategische plaatsen. Google zorgt er vervolgens voor dat er advertenties aan je blog worden toegevoegd.

Vervolgens krijg je elke keer dat een bezoeker op een advertentie klikt betaald. De verdiensten kunnen soms behoorlijk oplopen en dan met name wanneer je over een onderwerp schrijft met een hoge CPC (Cost Per Click). Dit kan zelfs oplopen tot enkele euro’s per klik!

Voordelen Adsense: Er zijn vrijwel altijd advertenties beschikbaar die Google aan je website kan toevoegen. De inkomsten kunnen oplopen tot een paar euro per klik. Ook is Adsense bijna een handsfree verdienmodel, eenmalig voeg je Adsense en advertentieblokken toe aan je website en Google doet vervolgens de rest!

Nadelen Adsense: Je kunt niet zelf bepalen welke advertenties er worden weergegeven. Ook is Google behoorlijk streng en bij het minste of geringste kan je Adsense account geblokkeerd worden. Dit betekent dat je niet uitbetaald zult krijgen! Veel eigenaren van websites hebben dit in het verleden al meegemaakt en zijn dus op zoek gegaan naar een ander verdienmodel.

geld verdienen met bloggen advertenties

Affiliate marketing als verdienmodel voor je blog

Affiliate marketing heeft wel mijn voorkeur. Het kost iets meer tijd, maar levert naar mijn mening meer op! Er komt iets meer bij kijken dan bij Adsense, maar geeft je wel veel meer flexibiliteit. Met Affiliate marketing is the sky werkelijk the limit! Je kunt namelijk verschillende kanten op.

Zo kun je producten gaan promoten door er bijvoorbeeld een blog over te schrijven, maar je kunt ook producten promoten door advertenties aan je blogs toe te voegen. Wanneer je iemand doorverwijst naar een andere website en diegene iets koopt, dan verdien jij geld! De beste techniek is dan ook om gerelateerde producten te promoten.

Voordelen Affiliate marketing: Je kunt zelf bepalen wat er op jouw website komt. Ook zijn de commissies vaak een stuk hoger. Verkopen gaat vaak wat minder snel, maar wanneer er iets wordt verkocht, levert dit in de meeste gevallen ook goed geld op!

Nadelen affiliate marketing: Het kan soms lang duren voordat er iets via jouw website wordt verkocht. Wordt er niets verkocht, dan verdien je niets. Ook is Affiliate marketing iets technischer, zo moet je bijvoorbeeld werken met affiliate links en linkcloaking. Daarnaast heb je meer werk aan het optimaliseren van advertenties. Sommige advertenties werken heel goed en sommige voor geen meter!

Eigen producten verkopen via een blog

Sommige bloggers kiezen ervoor om eigen producten te verkopen. Dit kunnen verschillende soorten producten zijn, van digitale producten (cursussen, e-books, software) tot kleding, cosmetica, cosmetica en ga zo maar door! Gaat jouw blog bijvoorbeeld over “bloggen”, dan kun je bijvoorbeeld een cursus aanbieden of een e-book verkopen.

Vaak wordt dit verdienmodel ook toegepast in combinatie met de bovenste twee modellen. Bij een blog kan het een perfecte aanvulling zijn om geld mee te verdienen!

Voordelen eigen producten: Je kunt zelf bepalen wat je gaat verdienen. Ook bepaal je zelf de prijzen en kun je producten verkopen die goed aansluiten bij de content die je schrijft. Met dit verdienmodel kun je potentieel erg goed verdienen!

Nadelen eigen producten: Het is lastig om zelf producten te maken en te verkopen. Ook zorgt het voor meer werk, bijvoorbeeld klantenservice en administratief.

Hoeveel geld kun je verdienen met bloggen?

Wat je kunt verdienen met bloggen verschilt per onderwerp, maar ook speelt het aantal bezoekers van je blog een grote rol! Ook wil het nog weleens verschillen per verdienmodel en hierdoor is het dus lastig om een indicatie te geven. Er zijn blogs, waarmee de eigenaar bijvoorbeeld €200 per maand verdient en er zijn blogs waarmee €20.000 per maand verdiend wordt.

Het aantal bezoekers speelt een grote rol en ook het onderwerp waarover je gaat bloggen. Blog je over marketing gerelateerde onderwerpen, dan kunnen de commissies bij Affiliate marketing hoog uitpakken, tot soms wel €200 per sale! Blog je over marketing en zet je Adsense in, dan kan dit je tot €0,50 – €8 per klik opleveren (ongeveer). Bij eigen producten bepaal je zelf de prijs en hierdoor ook indirect wat je ermee zult verdienen.

Geld verdienen als blogger in loondienst

Om nog wat dieper in te gaan op het gemiddelde salaris van een blogger, heb ik nog wat meer onderzoek gedaan. Ik heb namelijk geen zin om eigenlijk maar een half antwoord te geven. Daarom ben ik op baan- en vacaturesites gaan kijken en heb ik daar het gemiddelde van gepakt.

Op de nationaleberoepengids.nl wordt ook het salaris van een blogger uitgelicht. Dat salaris voldoet aan het gemiddelde van de salarisdata die ik heb gevonden en komt neer op een €2000 – €4000 per maand! Natuurlijk spelen ervaring en markt hier een grote rol!

Bron: nationaleberoepengids.nl

Kun je met een blog een fulltime salaris verdienen?

Het kan zeker, maar je zult er hard voor moeten werken. Vooral in het begin levert een blog meestal weinig tot niets op! Totdat de bezoekersaantallen toenemen en je blog beter vindbaar is via de zoekmachines, maar dan nog moet je een goed verdienmodel inzetten, zodat je blog maximaal inkomsten kan genereren!

Het is dus zeker niet eenvoudig om geld te verdienen met een blog, maar het is zeker mogelijk. Er zijn Nederlandse bloggers, die een zeer goed inkomen hebben. Ik heb het dan over een inkomen van €3000 – €30.000 per maand of zelfs meer!