fbpx

Mijn affiliate marketing ervaringen

Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom

Mijn affiliate marketing ervaring begint in 2012. Op dat moment was ik de eigenaar van mijn eerste webshop. Ik was toen zo’n twee jaar bezig met zoekmachine optimalisatie. Doordat weinig bedrijven in Nederland hier op dat moment nog mee bezig waren, liep mijn webshop als een tierelier.

Op het moment dat het lekker begon te lopen, ontmoette ik een ondernemer die mij vertelde over affiliate marketing. Het was op dat moment een term waar ik nog niemand over had gehoord. Hoewel mijn webshop prima liep, gaf hij aan dat ik me echt eens moest gaan verdiepen in affiliate marketing en mijn webshop desnoods maar moest laten vallen!

Ik zal eerlijk zijn, ik moest op dat moment keihard lachen! Ik dacht namelijk dat affiliate marketing het zoveelste MLM programma was! Wist ik veel?! Hij vertelde mij, dat hij affiliate marketing in Nederland op de kaart ging zetten en bood mij zijn cursus gratis aan. Hij had 1 voorwaarde, wanneer ik erin geloofde, moest ik in ruil zijn cursus gaan promoten!

Het volgen van de affiliate marketing cursus

Oké, denk even terug. Het was toen 2012, websites en shops waren relatief simpel, voor IDEAL installeren op een website had je een programmeur voor nodig, laat staan een complete cursus online zetten! Ik was dus behoorlijk sceptisch! Maar goed, ik begon die cursus te volgen. Niet wetende, dat ik met een top marketeer te maken had, die affiliate marketing daadwerkelijk op de kaart ging zetten!

Ik raakte enthousiast! Sterker nog, ik ging er eigenlijk zo in op, dat ik soms vergat dat ik nog een business moest draaien! Bij de cursus zaten nog wat bonussen, waaronder een tool om affiliate websites te bouwen. Gedurende de cursus ging ik hier dan ook mee aan de slag. Aan het einde van het liedje, was ik nu ook de trotse eigenaar van een affiliate website!

En toen begon het echt! Ik had natuurlijk al wat kennis van zoekmachine optimalisatie en Adwords en begon de website te optimaliseren. In eerste instantie wilde ik er eigenlijk geen geld in investeren, totdat ik erachter kwam dat ik gewoon midden in een enorme niche zat. Uiteraard heb ik het over de niche, die vandaag de dag nog steeds ontzettend populair is, namelijk “Thuis geld verdienen”.

geld verdienen online betrouwbaar

Het verdienen van mijn eerste euro met affiliate marketing!

Ik heb best wel wat geduld, maar ondanks de kennis die ik eigenlijk al had op dit gebied, duurde het best een tijdje om mijn eerste euro te verdienen! Zodra ik begon met adverteren, was er geen weg meer terug! De advertenties begonnen clicks op te leveren en er kwamen veel bezoekers op mijn affiliate website, maar geen sales!

Achteraf had het te maken, met het feit dat zoekwoorden werden getriggerd, die niets met het product te maken hadden. Na dit te hebben geoptimaliseerd viel de eerste sale al binnen een week! Mijn eerste euro, of zeg maar gerust 250 euro, was een feit! Ik ontving namelijk 250 euro per sale!

Op dit moment wist ik dat als ik dit op kon schalen, dat ik hier meer mee kon verdienen dan met mijn webshop! Dit is dan ook uiteindelijk de stap die ik heb gemaakt en er viel werkelijk een last van mijn schouders! Waarom?! Omdat ik aan het runnen van een webshop veel meer werk had. Denk bijvoorbeeld aan retouren, producten die kapot zijn geleverd, leveranciers die vertraging hebben en ga zo maar door! Het zijn allemaal dingen, waar je bij affiliate marketing geen omkijken naar hebt!

Affiliate marketing ervaringen – Valkuilen

Oké mijn ervaringen met affiliate marketing zijn dus overwegend goed, maar het is echt niet altijd even makkelijk. Zo zijn er namelijk ook verschillende valkuilen. Neem om maar te beginnen het product dat je wilt gaan promoten. Er zijn zo enorm veel producten, maar welk product werkt nou en nog belangrijker, wat werkt niet?

Bij affiliate marketing begint het allemaal bij het juiste product uitzoeken om te promoten. Uiteraard moeten er wel mensen zijn die al interesse hebben in dit product, om zo met behulp van SEO en SEA bezoekers naar je website te trekken. Hier wordt vaak erg luchtig over gedaan, maar in de praktijk gaat het allemaal echt zo makkelijk niet.

Je kunt een prachtige affiliate website bouwen, maar zonder bezoekers schiet het gewoon niet op en zul je gewoon simpelweg geen sales genereren. Dit wil nog niet direct zeggen dat het dan maar direct kansloos is, maar makkelijk is anders.

Zorgen voor bezoekers is dan ook de grootste valkuil, die ervoor zorgt dat veel mensen al snel stoppen met affiliate marketing, omdat ze denken dat het geen zin heeft. Dit is nu juist het punt waarvoor je moet waken, maar een stukje research kan al wonderen verrichten.

Begin je dus aan affiliate marketing, doe dan eerst goed onderzoek om erachter te komen of het product dat je wilt gaan promoten ook wel echt zo interessant is als dat je denkt. Hoe kun je dit controleren?

1. Een zoekwoord onderzoek. Google biedt gratis tools, waarmee je een zoekwoordonderzoek kunt doen. Hoe meer mensen op een product zoeken, hoe populairder het is!

2. Trends vergelijken. Is het product altijd in trek of is het een seizoensproduct? Met google trends kun je dit meten. Je kunt er zelfs mee zien, wanneer er het meeste gezocht wordt op een bepaald zoekwoord.

Met bovenstaande gratis tools, kun je al behoorlijk wat informatie vinden over hoe populair een product is. Ziet alles er positief uit? Dan kun je van start gaan!

Mijn affiliate marketing ervaringen van de afgelopen jaren

De afgelopen jaren heb ik om eerlijk te zijn wat minder aan affiliate marketing gedaan. De reden is dat ik mij meer bezig heb gehouden met de online marketing van bedrijven. Dit wil niet zeggen dat ik op het gebied van affiliate marketing heb stilgezeten, in tegendeel zelfs ik ben het namelijk meer naar de internationale markt gaan uitbreiden.

De mogelijkheden met affiliate marketing in Nederland zijn groot genoeg, maar persoonlijk vind ik de commissies vaak vrij laag en het publiek uiteraard kleiner. Nadat ik ervoor heb gekozen om internationaal aan de gang te gaan, ben ik mij gaan beseffen dat ik nog erg veel kon leren.

inkomsten affiliate marketing

Wanneer je internationaal bezig gaat met affiliate marketing, dan merk je dat de concurrentie zwaarder is en dat je nog beter je best moet doen om goede resultaten te halen. Maar uiteindelijk kun je meer mensen bereiken en dus ook meer verdienen.

Wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd

In 2018 kwam ik op een punt dat ik even behoefte had aan iets anders. Ik ben toen uiteindelijk mijn vrachtwagenrijbewijs gaan halen en ook daadwerkelijk iets anders gaan doen. Natuurlijk bleef ik alsnog erg geïnteresseerd in marketing en daarom bleef ik hobbymatig bedrijven helpen met hun online marketing en begon ik mij meer te verdiepen in het maken van landingpages.

Dit laatste heeft ervoor gezorgd, dat ik deze kennis ook weer kon gaan gebruiken in affiliate marketing en met veel succes! Het wereldje is in de afgelopen jaren erg veranderd en ik zie dat er in Nederland nog erg wordt vastgehouden aan het oude en vertrouwde, terwijl affiliate marketing veel efficiënter ingezet zou kunnen worden. Door dit te doen, verdien je uiteindelijk meer en kost het je minder aan advertentiekosten en SEO. Want, wanneer je zelf SEO doet, dan kost het je misschien weinig geld, maar wel veel tijd en dat is ook geld! Het is dan ook belangrijk om er efficiënt en doelgericht mee om te gaan.

Hoe kun je succesvol worden met affiliate marketing

De basis achter succes is goede informatie. Ik zit weleens te kijken naar tips van andere affiliate marketeers en kom dan informatie tegen die wellicht tien jaar geleden nog werkte, maar inmiddels achterhaald zijn. Ik weet dan ook dat er veel van dit soort oude informatie te vinden is en dat zet nieuwe affiliate marketeers op het verkeerde spoor!

Ik denk dus dat een goede en vooral relevante cursus uiteindelijk de beste optie is om in dit wereldje te duiken. Maar wat is dan een goede cursus? Persoonlijk denk ik dat affiliate marketing revolutie iedereen verder kan helpen. Ik geloof dat je met deze cursus een goede basis kunt leggen, die je vervolgens kunt uitbreiden.

In affiliate marketing revolutie komen alle belangrijken aspecten aan bod en om eerlijk te zijn zul je er alsnog hard voor moeten werken om bepaalde doelen te bereiken, maar uiteindelijk zal dit echt een goede basis zijn die je verder vooruit kan helpen.

geld verdienen online betrouwbaar

Wat heb ik zelf met affiliate marketing revolutie?

Om eerlijk te zijn helemaal niets! MAAR, ik heb wel bekenden die deze cursus hebben gevolgd. Ik praat zelf altijd over affiliate marketing en dat valt vrienden ook op! Zij vonden affiliate marketing maar een beetje onduidelijk en ingewikkeld, maar verdienen er nu maandelijks ook een leuke boterham mee! Dit hebben zij voornamelijk te danken aan hun eigen gedrevenheid, maar ook door een cursus die ze de basis gaf en iemand in hun vriendenkring die ze kon helpen om soms de puzzelstukjes bij elkaar te leggen.

Ongeveer een jaar geleden, heb ik met iemand mee zitten kijken die affiliate marketing revolutie volgde. Het verbaasde mij echt enorm, hoe goed deze cursus in elkaar was gezet. Jack Meijaard legt alles duidelijk en eenvoudig uit! Sommige marketeers vinden het nog weleens leuk om moeilijke taal uit te slaan, alleen hebben nieuwelingen hier vaak weinig aan.

We hebben een paar video’s zitten kijken en in het begin was het voor mij persoonlijk gesneden koek, totdat we wat verder kwamen en Jacko een aantal punten aanstipte die zelfs ik nog nooit had gedaan. Jacko is erg creatief en liet zien hoe hij zonder veel pijn en moeite met een Facebook pagina een complete affiliate marketing funnel aanlegde. Het was eigenlijk zo simpel, dat ik gewoon chagrijnig werd, dat ik hier nog nooit aan had gedacht!

Omdat ik dit zelf al had, wist ik dat dit een hele dikke cursus was en dat Jacko eigenlijk net zo’n waardevolle cursus heeft ontworpen als de marketeer die het mij jaren geleden heeft geleerd!

Wat heeft marketing mij gebracht

Ik heb natuurlijk een paar jaar een eigen bedrijf gehad, maar kwam er in 2017 achter dat ik dit eigenlijk niet meer wilde. Inmiddels werk ik als online marketeer bij een bedrijf, waar ik het goed naar mijn zin heb en daarnaast werk ik samen met een aantal bevriende ondernemers die ik zo nu en dan help op marketing gebied.

Uiteraard blijf ik marketing leuk vinden en affiliate marketing in het algemeen! Daarom deel ik graag mijn persoonlijke affiliate marketing ervaringen en draai ik zou nu en dan nog steeds leuke campagne waar ik leuk mee kan bijverdienen. Affiliate marketing is dus niet mijn core business, maar is dit in het verleden wel geweest en de mogelijkheid bestaat dat ik dit uiteindelijk weer fulltime zal gaan doen.

Tot dan ga ik lekker door op deze manier en dat vind ik best! Het is en blijft erg leuk om te doen en er zijn zeker mogelijkheden om hier een fulltime inkomen mee te verdienen. Of je doet datzelfde, maar dan naast je bestaande baan!