Laatste update op 13 februari 2024 door: Ricardo Verboom
Zullen we eens even lekker technisch gaan doen? Oké, daar komt ie, maar ik zal je beloven dat ik het niet TE technisch maak! Laten we eerst WordPress installeren!
WordPress is een krachtig en veelgebruikt CMS-systeem (Content Management System). Het wordt gebruikt door professionals en hobbyisten om een website te kunnen bouwen, zonder daarvoor kennis te hebben van HTML/CSS/PHP/Javascript. Met andere woorden, zonder kennis te hebben van programmeertalen!
Wanneer je WordPress voor het eerst ziet, dan zul je jezelf waarschijnlijk afvragen hoe je in hemelsnaam zelf een WordPress website kunt maken. Daar ga ik je mee proberen te helpen, maar houd er rekening mee, in deze blog ga ik alleen in op de basics, simpelweg omdat ik anders een hele cursus zal moeten maken (wat ik zeer waarschijnlijk zeker nog een keer ga doen).
WordPress installeren de easy way
Het begint allemaal bij het installeren van WordPress op je webhosting en dit kan op een makkelijke en een geavanceerde manier. Heb je gekozen voor webhosting van bijvoorbeeld Vimexx? Dan kun je gebruik maken van Installatron. Met Installatron kun je zonder enige technische kennis WordPress installeren, dit is echt een kwestie van 5 minuten werk!
Ik zal je uitleggen hoe je dit doet, een vereiste is wel dat je jouw domeinnaam al aan je webhosting hebt gekoppeld. En ook dat jouw domeinnaam al bereikbaar is, dan zal jouw website na het installeren van WordPress namelijk direct live zijn!
Nog geen webhosting? Hier leg ik je uit hoe je goedkoop aan webhosting komt.
Nog geen domeinnaam? Hier leg ik je uit hoe een domeinnaam registreren werkt.
Inloggen bij Vimexx
Login bij Vimexx en vervolgens zie je aan de linkerkant van de website een menu waar aan de bovenkant “Gebruikers navigatie” staat. Scroll hier iets naar beneden, tot je een knop ziet met “hosting beheren”. Klik op “hosting beheren”.
Je ziet nu je hostingpakket(ten). Klik bij het gewenste pakket op “direct inloggen”. Er zal nu een nieuw venster openen met “Direct Admin”. Je bevindt je nu in het administratiegedeelte van jouw webhosting.
Klik nu op de domeinnaam, waarop je WordPress wilt installeren. Nog geen domeinnaam toegevoegd aan je webhosting? Lees dan eerst in mijn blog hoe je een domeinnaam koppelt aan webhosting.
Je ziet nu in een venster heel veel tekst, maar we hebben maar een klein gedeelte hiervan nodig. Je ziet 4 verschillende titels (1. Your Account – 2. E-mail Management – 3. Advanced Features – 4. Web Applications).
Het vierde gedeelte (Web Applications) gaan wij gebruiken om WordPress te installeren. Als het goed is zie je nu “featured applications” staan en daar staat waarschijnlijk ook WordPress tussen. Staat WordPress er niet tussen? Klik dan op view more (naast featured applications) en zoek WordPress op.
Wanneer je op WordPress klikt, opent onderstaand venster:
Naast de titel “WordPress”, zie je een knop met “+ install this application”. Klik op deze knop en er zal een scherm openen waarop we het een en ander moeten gaan instellen. Don’t worry, het is makkelijk!
Wanneer je op “install application” hebt geklikt, dan kies je op welke domeinnaam je WordPress wilt installeren. Je kunt ook nog een directory aangeven, dit is handig wanneer je WordPress bijvoorbeeld wilt installeren op jouwdomein.nl/blog/ maar voor de meeste mensen is jouwdomein.nl wel het beste. Zeker wanneer je nog geen bestaande website hebt!
Naast een domeinnaam kun je nog uit veel meer opties kiezen, al zou ik om het makkelijk te houden alleen de taal aanpassen naar Nederlands. En de overige instellingen niet aanpassen!
Alles ingesteld? Scroll dan nog even door naar beneden, totdat je bij het kopje “settings” komt. Dit is een belangrijk stukje! Je gaat hier namelijk een e-mailadres invoeren, samen met inloggegevens! Natuurlijk is het belangrijk dat je deze gegevens niet vergeet!
Wil jij een eigen e-mailadres, bijvoorbeeld contact@jouwwebsite.nl? Dan kun je deze ook via je webhosting in DirectAdmin aanmaken. Hulp nodig? Lees hier hoe je een eigen e-mailadres aanmaakt in DirectAdmin.
Je ziet nog meer instellingen staan, maar daar doen we nog even niets mee. Eerst gaan we op de install-knop klikken, die je rechtsonder de pagina vindt. Gedaan?! Dan heb je nu een eigen website met WordPress!
Het enige dat nu nog overblijft, is inloggen in het administratiegedeelte van WordPress. Na het inloggen kun je kennis maken met WordPress en misschien zelfs al proberen om wat pagina’s te maken en/of blogberichten. Ik zal je in een nieuwe blog uitleggen wat je allemaal met WordPress kan doen!
Ook zal ik je uitleggen hoe je zelf een gratis website kunt maken met WordPress en ook hoe je bepaalde premium software kunt gebruiken voor een fraai design, zonder dat er technische skills voor nodig zijn!
Reacties zijn gesloten.